search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:03
MENU CLOSE

Η κατάρρευση του «σχεδίου» για έξοδο από το μνημόνιο- Οι πιέσεις των Ευρωπαίων και το κόστος των… λεονταρισμών

17.10.2014 06:50
Η κατάρρευση του «σχεδίου» για έξοδο από το μνημόνιο- Οι πιέσεις των Ευρωπαίων και το κόστος των… λεονταρισμών  - Media

Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά τις προθέσεις της να διεκδικήσει την απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τους δανειστές, από την 1-1-2015, χωρίς μάλιστα να συμφωνήσει σε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο ή να αποδεχθεί την προαιρετική γραμμή στήριξης και τους νέους όρους που θα τη συνοδεύουν.

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία )
 
Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά τις προθέσεις της να διεκδικήσει την απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τους δανειστές, από την 1-1-2015, χωρίς μάλιστα να συμφωνήσει σε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο ή να αποδεχθεί την προαιρετική γραμμή στήριξης και τους νέους όρους που θα τη συνοδεύουν.
 
Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε ότι η ανυπαρξία από ελληνικής πλευράς ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου από τα μνημόνια οδήγησε σε κάθετη πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και άνοδο των ελληνικών και ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που καθιστούν μη βιώσιμο τον δανεισμό από τις αγορές.
 
Το μήνυμα από τους εταίρους- δανειστές και τις αγορές, ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση πως έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της από την αγορά ήταν πολύ ηχηρό. Το μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί διαμηνύοντας ότι όχι μόνο θα συνεχίσει την υλοποίηση όλων όσων έχει δεσμευθεί, αλλά και ότι ποτέ δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας σε μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.
 
Πλέον είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει στο τραπέζι το σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια ως βαρύ χαρτί, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, βάζοντας το «κάρο μπροστά από το άλογο» όπως λέει ο λαός. Όπως εξηγούν έμπειροι παρατηρητές, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις πολιτικές εξελίξεις αποφάσισε να ανοίξει πρόωρα τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
 
Η αποτυχημένη προσπάθεια αιφνιδιασμού των πολιτικών της αντιπάλων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων, οι οποίοι έσπευσαν συντονισμένα να προσγειώσουν τις κυβερνητικές φιλοδοξίες, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να βρεθεί χωρίς έλεγχο από τους δανειστές, τουλάχιστον πριν ολοκληρώσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις δεν ήρθαν από το ΔΝΤ, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Γκίκα Χαρδούβελη εμφανίστηκε υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα.
 
Οι αντιδράσεις που άναψαν φωτιά στις αγορές ήρθαν από τα πυρά που εξαπέλυσαν οι Ευρωπαίοι. Αρχής γενομένης από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν  Ντάισενμπλουμ και από άλλου αξιωματούχους της Κομισιόν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα που έσπευσαν να σταματήσουν τα ελληνικά σχέδια ασκώντας ασφυκτική πίεση.
 
Η λήξη του ευρωπαϊκού συναγερμού, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, δόθηκε μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο για πίστη στο μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις».
 
Ωστόσο, οι λεονταρισμοί των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως θα κοστίσουν στη χώρα πέρα από τη δέσμευση σε ένα ακόμη Μνημόνιο (όπως και να ονομαστεί) και τη διαπραγμάτευση όλων των καυτών ζητημάτων που εκκρεμούν για την τρέχουσα αξιολόγηση τώρα και όχι μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Ε», «η κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις τελευταίες εξελίξεις να αποδείξει στους εταίρους ότι οι προθέσεις της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι πραγματικές, ολοκληρώνοντας μερικές από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του χρόνου».
 
Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούσαν ότι μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και το Ασφαλιστικό, το οποίο πλέον αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας και όχι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01