search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:54
MENU CLOSE

Άφαντος ο εμίρης του Κατάρ

18.10.2014 21:00
oldphotospod_1610_021_cmyk1413533980.jpg

Πού είναι ο εμίρης του Κατάρ, οέο; Πού είναι η πολυπόθητη μεγαλοεπένδυση στο νησάκι Οξειά που θα μετατραπεί σε νησί τέχνης και πολιτισμού και θα είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο;

Για τα καλά φαίνεται πως «κόλλησε» η μεγαλοεπένδυση στο νησάκι Οξειά

Πού είναι ο εμίρης του Κατάρ, οέο; Πού είναι η πολυπόθητη μεγαλοεπένδυση στο νησάκι Οξειά που θα μετατραπεί σε νησί τέχνης και πολιτισμού και θα είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο;

Γιατί, αφού λεφτά υπάρχουν και αφού η νομοθεσία προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του εμίρη, η επένδυση δεν προχωρά και η τύχη του αγνοείται;

Οι πληροφορίες μιλούν για βαθύ παρασκήνιο και για ενόχληση παρατρεχάμενων του επενδυτή όσον αφορά τις μελέτες για την απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης, μια και η Οξειά είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Τα πρώτα προβλήματα εντοπίστηκαν με εσωτερικές κόντρες που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες και μεταφράζονται στη διαμάχη του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη και της εταιρείας λιβανέζικων συμφερόντων Pimara A.E. που διαχειρίζεται το όλο σχέδιο για λογαριασμό του εμίρη. Πρόκειται για μια κόντρα με οικονομικό αντικείμενο αφού το αρχιτεκτονικό γραφείο υποστηρίζει ότι δεν εξοφλήθηκε για τις μελέτες που εκπόνησε και παρέδωσε. Το θέμα αυτό, όμως, που έτσι κι αλλιώς θα το λύσει το δικαστήριο, δεν έχει καμιά σχέση με την πορεία της επένδυσης που επί της ουσίας έχει μπλοκάρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ακόμα δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι απαραίτητη, μια και δεν μπορεί – παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα το ήθελαν – η επένδυση να γίνει χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι έγιναν οι πρώτες φάσεις της μελέτης, όμως για να ολοκληρωθεί σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που είχαν πάρει οι μελετητές έπρεπε να γίνει επί τόπου παρατήρηση με έμφαση στο υδάτινο περιβάλλον και την ορνιθοπανίδα της περιοχής κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του χρόνου. Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε μόνο η φάση της χειμωνιάτικης παρατήρησης και αμέσως μετά οι πάντες εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια στο προσκήνιο εμφανίστηκαν άλλα πρόσωπα ως εκπρόσωποι του επενδυτή, που, αν και ζήτησαν πληροφορίες για το πώς πρέπει να δρομολογηθούν οι μελέτες, αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία λέγοντας απλώς: «κάτι θέλουμε να κάνουμε».

Ειδική πρόβλεψη

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο που αρχικά άφηναν να διαρρεύσει οι επενδυτές, το «Oxia Art Island» θα κοστίσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να διαθέτει ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, ένα ξενοδοχείο μπουτίκ, δυο τουριστικά χωριά, έναν οικισμό για τη φιλοξενία καλλιτεχνών, ένα συγκρότημα μπανγκαλόους παραθαλάσσιο, μπαρ, εστιατόρια, μαρίνα, ελικοδρόμιο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η αγορά του νησιού από τον εμίρη του Κατάρ έγινε πριν από δυο χρόνια αντί ποσού άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου ο εμίρης να μπορέσει να αξιοποιήσει το νησάκι, υπήρξε ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, όμως, κάποιοι θεωρούν πρόβλημα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση και κάνουν κόνξες μήπως και τους κάτσει να χτίσουν σε περιοχή Natura με μελέτες για το θεαθήναι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15