search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:41
MENU CLOSE

Η μάχη της Αρκτικής

26.10.2014 22:00
oldphotospn2310goodluck1414163617-1.jpg

Και η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής… καλά κρατεί. 

Και η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής… καλά κρατεί. Την ώρα που το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία παραμένει ηλεκτρισμένο, το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να μην χάσει τη μάχη της Αρκτικής, του νέου «Ελ Ντοράντο» του πλανήτη (ή τουλάχιστον όπως το φαντάζονται ορισμένοι), με ενεργειακά αποθέματα τα οποία – εάν καταφέρει κάποιος να τα προσεγγίσει – αγγίζουν το 1 τρισ. δολάρια.

Αυτά σκέφτονται τα οκτώ μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου (Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Σουηδία) και χάνουν τον ύπνο τους. Και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει την καλύτερη θέση εκκίνησης στη μελλοντική κούρσα. Οι Καναδοί έχουν πολλαπλασιάσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, προετοιμάζουν τους εφέδρους ώστε να είναι σε θέση «να διεξάγουν επιχειρήσεις» στον Αρκτικό Κύκλο και έχουν βάλει μπρος την κατασκευή νέων παγοθραυστικών και λιμένων βαθέων υδάτων.

Η Νορβηγία διαθέτει πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και απέστειλε ήδη μόνιμα 60 στρατιωτικούς σε βάση της περιοχής, ενώ ταξιαρχίες μετακινήθηκαν πάνω από τον πολικό κύκλο.

Οι Δανοί απέστειλαν μια μονάδα ειδικών δυνάμεων στη Γροιλανδία. Και οι Αμερικάνοι – εγκλωβισμένοι από τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό και από τα νέα, πολυάριθμα μέτωπα – δεν έχουν καταφέρει παρά μόνο να ανακοινώσουν πως θα… ανακοινώσουν αργότερα τη στρατηγική τους για την περιοχή, μετά το 2020. Έως τότε, υποτίθεται θα περιοριστούν στα υποβρύχια και στα μη επανδρωμένα σκάφη που «παρατηρούν» την περιοχή, καθώς διαθέτουν ελάχιστα «λειτουργικά» παγοθραυστικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ρωσία μπει στο παιχνίδι επιθετικά (πράγμα που φαίνεται να συμβαίνει) η Ουάσιγκτον δεν θα απαντήσει. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πούτιν παρουσίασε, στην πραγματικότητα, τη στρατηγική του Κρεμλίνου για την Αρκτική την περίοδο 2017-2020. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της: ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και δημιουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετήσουν τις νέες εμπορικές οδούς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, όλα αυτά πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό με κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να προστατευτούν τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή. Εκτός από το γεγονός ότι ζήτησε την επιτάχυνση της κατασκευής των νέων παγοθραυστικών (έχουν δρομολογηθεί από πέρσι) αλλά και των νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται στις πολικές περιοχές, τις οποίες έχει ήδη επισκεφτεί ο Βόρειος Στόλος, το Κρεμλίνο έχει πολλαπλασιάσει τις θαλάσσιες περιπολίες και – σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα – έχει δώσει εντολή στη ρωσική βιομηχανία όπλων να επικεντρώσει την προσοχή της στην κατασκευή «ειδικού εξοπλισμού» και «ειδικών αξεσουάρ» που θα χρειαστούν στις επιχειρήσεις πάσης φύσεως στην πολική ζώνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:41