search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:26
MENU CLOSE

Δύο νέες δημοσκοπήσεις με «βαριά ονόματα»

21.08.2010 05:16
Δύο νέες δημοσκοπήσεις με «βαριά ονόματα» - Media

Αρχίζει σιγά σιγά στο ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει το τοπίο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (τις δύο κρίσιμες και μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας), για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να έχει αποφασίσει να δώσει την εκλογική μάχη με βαριά πολιτικά ονόματα, με πιθανότερους νυν ή τέως υπουργούς.

Αρχίζει σιγά σιγά στο ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει το τοπίο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (τις δύο κρίσιμες και μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας), για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να έχει αποφασίσει να δώσει την εκλογική μάχη με βαριά πολιτικά ονόματα, με πιθανότερους νυν ή τέως υπουργούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Γιώργος έδωσε εντολή για γίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία με δέκα ονόματα (νυν και τέως υπουργών) προκειμένου να μετρηθεί η απήχησή τους στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.

Έτσι οι δημοσκοπήσεις τελικά αναδεικνύονται σε βασικό εργαλείο προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κάνει τις επιλογές του ως προς τις υποψηφιότητες. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τ’ αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων – νέων αλλά και παλαιότερων μετά αξιολογήσεων και προβολών στο σήμερα – χρησιμοποιεί και η επιφορτισμένη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιτροπή για να διαμορφώσει τα επιχειρήματα με τα οποία θα πείσει «απείθαρχα» κεντρικά στελέχη να μπουν στην… αυτοδιοικητική κονίστρα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει και τρόπον τινά «ιδεολογική» προσέγγιση, καθώς δίνει βάση στο τι λέει η… βάση της κοινωνίας, όχι όμως μέσω των προκριματικών εκλογών με συμμετοχή των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε υποσχεθεί ο Γιώργος, αλλά μέσω των δημοσκοπήσεων!

Και αυτό το νέο εφεύρημα, δηλαδή, ότι η λαϊκή συμμετοχή πραγματώνεται μέσω των δημοσκοπήσεων, είναι, όπως ξέρετε, «πολύ σπουδαίο» σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη στην Ιπποκράτους και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι μετρήσεις και οι όποιες αξιολογήσεις αυτού του τύπου μάλιστα θα γίνουν γρήγορα καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, μερικές υποψηφιότητες ίσως να σχετίζονται με τον ανασχηματισμό που τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αν τελικά ο χρόνος του ανασχηματισμού είναι αυτός – γιατί άρχισαν κάποιοι να υποστηρίζουν σενάριο για ανασχηματισμό μετά τις δημοτικές (όπως έχει ήδη πει το «Π» ως ενδεχόμενο) –, τότε τα ευρήματα των τοπικών γκάλοπ θα χρησιμοποιηθούν ως εμβρυουλκός για να πουν το «ναι» στελέχη που σήμερα αρνούνται και να ακούσουν ότι το όνομά τους προκύπτει από το ρεπορτάζ ως συζητούμενο.

Στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά τα στελέχη, όπως οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, που λένε όπου βρεθούν κι όπου σταθούν ότι δεν έχουν αποδεχθεί μια τέτοια συζήτηση ούτε έχουν συμφωνήσει ή σκοπεύουν να συμφωνήσουν να είναι υποψήφιες (για την Περιφέρεια Αττικής).

Επίσης «όχι» λένε και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Μαγκριώτης (για Κεντρική Μακεδονία – Θεσσαλονίκη), ο πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης, η Κατερίνα Μπατζελή (για Στερεά Ελλάδα), η βουλευτής Περλεπέ – Σηφουνάκη (για Στερεά Ελλάδα), ο Χ. Καστανίδης (για Θεσσαλονίκη) και ο Δ. Ρέππας (για Πελοπόννησο).

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι για κάποιους από αυτούς τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής θα… επιμείνουν επαναφέροντας ή ανοίγοντας θέμα, οπότε όπως είναι φανερό ο αριθμός των εν ενεργεία υπουργών και υφυπουργών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική μάχη είναι πιθανόν να καθορίσει και την έκταση του ανασχηματισμού…

Οι μεγάλοι δήμοι

Πρόβλημα όμως για το κυβερνών κόμμα υπάρχει και όσον αφορά μεγάλους δήμους – όπου και εκεί θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του γκάλοπ: για την Αθήνα όλο και περισσότερο ακούγεται μετά βεβαιότητος το όνομα της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, για την οποία, όπως λένε επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει τον δήμο, κυρίως λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ., ενώ για τον Πειραιά ο Παν. Φασούλας από την πλευρά του έχει πει ότι προχωρά και περιμένει το επίσημο χρίσμα.

Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι και πολλά εν δυνάμει ψηφοδέλτια, τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Ν.Δ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη εμπειρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές πιστεύουν ότι για πρώτη φορά φέτος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ο δήμος να φύγει από τα χέρια της Ν.Δ., λόγω της αδύναμης εκ των πραγμάτων υποψηφιότητας Γκιουλέκα (θα κατέβει και υποψήφιος υποστηριζόμενος από την Ντόρα, ενώ ο Καρατζαφέρης κρατά κλειστά τα χαρτιά του).

Το χαρακτηριστικό στις φετινές εκλογές είναι ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές ανεξάρτητες υποψηφιότητες κυρίως από τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και από τον επιχειρηματικό.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Μπουτάρη, που φαίνεται ότι είναι εκείνη που μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Η Χρύσα Αράπογλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται, το ίδιο και ο Σπύρος Βούγιας, το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος και επιμένει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κάνει πίσω συσπειρώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ και η Ιπποκράτους φαίνεται προς το παρόν να αρκείται σε δημοσκοπήσεις, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι ισχυρές υποψηφιότητες υπάρχουν από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ και σε χώρους που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το Κίνημα. Έτσι, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σημαντικό ρόλο παίζουν στο τοπικό επίπεδο και οι συνεργασίες με άλλες κινήσεις και μάλλον – όπως λέγεται – το έδαφος είναι θετικό.

Άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο. Ίσως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αφήσει όλους τους υποψήφιους να δοκιμαστούν και να επιλέξει να στηρίξει εκείνον που θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Τέλος να πούμε ότι και στην Πάτρα επικρατεί το ίδιο σκοτάδι… και όλοι περιμένουν τελικά να υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του Γιώργου, αφού το ενδιαφέρον του για την αχαϊκή πρωτεύουσα είναι μεγάλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01