search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Ο Ανδρέας που έχει πολλές… ιδέες

21.11.2014 22:00
oldphotos11416641539.jpg

Μετά την – τουλάχιστον ατυχή – δήλωσή του περί κάλυψης των κενών με εθελοντισμό έναντι… μορίων, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε και διατύπωσε νέα πρόταση για τα κενά

Νέα πρόταση για την κάλυψη των κενών από τον υπουργό Παιδείας

Μετά την – τουλάχιστον ατυχή – δήλωσή του περί κάλυψης των κενών με εθελοντισμό έναντι… μορίων, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε και διατύπωσε νέα πρόταση για τα κενά: προανήγγειλε την κάλυψη των κενών στα σχολεία με τη συνδρομή εκπαιδευτικών που έχουν πάρει άδεια ανατροφής τέκνων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η πρόταση είναι εθελοντική και αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν τέτοια άδεια, οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν, θα τη διακόψουν και θα λάβουν, πέραν του μισθού τους, έκτακτο επίδομα 300 ευρώ τον μήνα μέσω ΕΣΠΑ».

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο την ώρα που την τελευταία μνημονιακή τετραετία αποχώρησαν από το εκπαιδευτικό σύστημα περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν ήταν μόλις 272. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα λένε εκπαιδευτικοί, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται γύρω στα 4.000, κάτι που του προκαλεί «πονοκεφάλους», ενώ αντίστοιχα είναι και τα κενά, όπως τονίζουν, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι εκπαιδευτικοί σε άδεια ανατροφής τέκνων είναι περίπου 3.000. Βέβαια ακόμη μία φορά – παρά τις… φιλόδοξες προσπάθειες που καταβάλλει – θα αφήσει κενά στα σχολεία, καθώς είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί με άδεια ανατροφής, εφόσον η συμμετοχή τους είναι εθελοντική.

Κυρώσεις

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι από τις 350 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου έγιναν δεκτές μόνο οι 50, τονίζοντας πως οι εναπομείναντες θα πρέπει να πάνε στις αίθουσές τους, διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα και κυρώσεις. Με 300 θέσεις βέβαια δεν λύνεις το πρόβλημα, αλλά… κάτι είναι και αυτό.

Τόνισε μάλιστα ότι τα κενά θα καλυφθούν από 86 εκπαιδευτικούς των οποίων ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις, από 1.000 εκπαιδευτικούς των οποίων οι μισθοί θα καλυφθούν από τις άδειες που έχουν πάρει συνάδελφοί τους άνευ αποδοχών, ενώ θα προσληφθούν και 100 μόνιμοι σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε τα κενά. Είναι κυνισμός να λες ότι δεν έχω χρήματα να παίρνω εκπαιδευτικούς αν δεν συνοδεύεται αυτή η αλήθεια από μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά» τόνισε. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθεια γίνεται, αλλά λεφτά δεν… υπάρχουν! Πάντως, τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και οι εκπαιδευτικοί ζητούν μόνιμους διορισμούς. Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή διαφορά. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν τώρα μόνιμους διορισμούς ενώ ο υπουργός ζητάει έγκριση για διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στα ΑΕΙ αλλά και τις μετεγγραφές, ο Λοβέρδος επισήμανε πως θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία, η οποία θα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό και των εισακτέων και των μετεγγραφών.

«Οι λύσεις προκύπτουν από τον διάλογο, όχι από τις συγκρούσεις. Αιφνιδιάστηκα αρνητικά από τον κ. Φορτσάκη, τον οποίο στηρίξαμε. Είναι δυνατόν καθηγητής Δημοσίου Δικαίου να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ενώ επικαλείται τη νομιμότητα για τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Ας καθορίσουν τα πανεπιστήμια με βάση τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή τον αριθμό των εισακτέων. Αλλά αυτό είναι ένα καλβινιστικό μοντέλο. Αυτό θα εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια στην κρίση του 2014; Τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ελληνική κοινωνία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01