search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:45
MENU CLOSE

Ο επιθανάτιος ρόγχος του ωκεανού (ηχητικό)

07.12.2014 22:00
Ο επιθανάτιος ρόγχος του ωκεανού (ηχητικό) - Media

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Έσσεξ και Έξετερ κατέγραψαν τον επιθανάτιο ρόγχο των κοραλλιογενών υφάλων, κατέγραψαν τον ήχο των ωκεανών καθώς αργοπεθαίνουν.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Έσσεξ και Έξετερ κατέγραψαν τον επιθανάτιο ρόγχο των κοραλλιογενών υφάλων, κατέγραψαν τον ήχο των ωκεανών καθώς αργοπεθαίνουν.

Η πρωτότυπη έρευνα παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου  και έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων – και όχι μόνο – καθώς για πρώτη φορά γίνεται σε τόσο απόλυτο βαθμό κατανοητή με τη χρήση ακουστικών αποδείξεων η καταστροφή που εμείς οι άνθρωποι έχουμε επιφέρει και συνεχίζουμε ακάθεκτοι να επιφέρουμε στην σημαντικότερη πηγή ζωής του πλανήτη.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι από τα πιο θορυβώδη περιβάλλοντα στον πλανήτη και οι υγιείς ύφαλοι μπορούν να ακουστούν χρησιμοποιώντας υποβρύχια μικρόφωνα από χιλιόμετρα μακριά.


(ηχητικό 1, υγιής κοραλλιογενής ύφαλος)


Η πανσπερμία των ήχων που εκπέμπουν αποτελούν για τα πλάσματα των ωκεανών, "φάρο" για τον προσανατολισμό τους.Μόνο που ο ήχος αυτός, πλέον, χάνεται. Και από "φάρος" μετατρέπεται καθημερινά σε επιθανάτιο ρόγχο.


 


(ηχητικό 2, μη υγιής κοραλλιογενής ύφαλος)


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι  οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η υπεραλίευση, είναι πολύ πιο ήσυχοι από ότι οι προστατευόμενοι ύφαλοι και η δραματική αυτή αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ψάρια και τα ασπόνδυλα που βασίζονται στους υφάλους για την επιβίωσή τους.
 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, έκαναν ηχητικές καταγραφές σε κοραλλιογενείς υφάλους με διαφορετικά επίπεδα προστασίας στις Φιλιππίνες. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι απροστάτευτοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης προσελκύουν λιγότερα ψάρια και ασπόνδυλα, εκπέμπουν το 1/3 των ήχων που εκπέμπει ένας υγιής κοραλλιογενής ύφαλος.

Σε ένα περιβάλλον όπου ο υποβρύχιος θόρυβος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη δυναμική των πληθυσμών των κοραλλιογενών υφάλων, επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ανησυχητικό το εύρος της ανθρώπινης επίδρασης στο φυσικό ακουστικό περιβάλλον.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ή «τροπικά δάση της θάλασσας» αν και καταλαμβάνουν, μόλις, το 0,1% της επιφάνειας των ωκεανών αποτελούν το σπίτι για το 25%  των θαλασσίων ειδών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει καταστραφεί το 1/3 των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:45