search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:09
MENU CLOSE

Xρεωμένοι πριν ακόμα γεννηθούν(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

30.10.2009 10:39

Γολγοθάς θα είναι για τις επόμενες γενεές η προ σπάθεια για οικονομική σταθερότητα της χώρας μας αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Γολγοθάς θα είναι για τις επόμενες γενεές η προ σπάθεια για οικονομική σταθερότητα της χώρας μας αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με την τελευταία του μελέτη, οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγμα τική οικονομία της χώρας μας είναι σοβαρές.

Και οι προβλέψεις δεν είναι απλώς για «να τσιμπήσουμε»… Οι αναλυτές προβλέπουν ότι, εάν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για την περιστολή των δαπανών που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού, τότε το χρέος θα φθάσει στο 884% του ΑΕΠ το 2060.

Μάλιστα οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 14,1% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξοικο νομήσει περίπου 34 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία επηρεά ζεται άμεσα από την κρίση αυτή, η οποία, πέραν των βραχυχρόνιων επιπτώσεων, αναδεικνύει και ρίχνει νέο φως στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που όλοι μεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν, αλλά διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε απο τελεσματικά» σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην έκθεσή του για την οικονομική πολιτική.

«Η διεθνής οικονομική κρίση» ανα φέρει η έκθεση «η μεγαλύτερη από το 1929 μέχρι σήμερα, έχει σημαντι κές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας».

Οι ρυθμοί ταχείας ανάπτυξης των προηγούμενων ετών αλλά και ορι σμένες δομικές αδυναμίες της ελλη νικής οικονομίας, όπως η εσωστρέ φεια (σχετικά μικρό ποσοστό διε θνούς εμπορίου στο ΑΕΠ) και η προ σανατολισμένη στην εγχώρια αγορά παραγωγή, ο μεγάλος δημόσιος τομέας και ο σχετικά συντηρητικός τραπεζικός κλάδος λειτούργησαν ως αναχώματα και επιβράδυναν ή ανέκο ψαν τη διείσδυση των συμπτωμάτων της κρίσης.

Προτεραιότητες

Ο περιορισμός των μεγάλων ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα και η επαναφορά των ρυθμών ανά πτυξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι οι δύο προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης προκειμένου να επιτύχει την πολιτική της, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ορθο λογικής οικονομικής πολιτικής, ο συνδυασμός δημοσιονομικής εξυγί ανσης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να είναι εφικτός».

Αναφορικά με τα στοιχεία της μελέτης, αυτά δείχνουν ότι η ελληνι κή οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία υποχώρησης όλων των βασικών μεγεθών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ, που το 2008 είχε αυξηθεί 2%, το 2009 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει με ρυθμό περίπου 0,5%, λόγω της μει ωμένης κατανάλωσης των νοικοκυ ριών, της υποχώρησης των εξαγωγών και της μεγάλης πτώσης των ιδιωτι κών επενδύσεων.

Αντίρροπα όμως λειτουργούν οι δημόσιες επενδύσεις και η μεγάλη μείωση των εισαγωγών. Όλοι οι βραχυχρόνιοι δείκτες παρουσιάζουν επίσης μεγάλες μειώσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η έντονη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, η συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων και η υποχώρηση των τουριστικών εισπράξεων.

Η ανεργία αυξάνεται υπερβαί νοντας πλέον το 9% του εργατικού δυναμικού. Επίσης το ΙΟΒΕ τονίζει ότι μετά τον δημοσιονομικό εκτρο χιασμό του 2008, όταν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υπερέβη το 5% του ΑΕΠ, το 2009 η κατάσταση χειροτερεύει αισθητά.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εννιάμηνο μειώνονται τα έσοδα σημαντικά, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό πάνω από το 12%. Αν η πορεία αυτή δεν αντιστραφεί δραστικά το τελευ ταίο τρίμηνο του χρόνου, όλα συγκλί νουν στην εκτίμηση ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2009 θα υπερβεί τελικώς το 10% του ΑΕΠ, από 3,7% που ήταν ο αρχικός στόχος. Παράλληλα, σε πορεία ταχείας διεύρυνσης βρίσκεται και το δημό σιο χρέος. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, για το οποίο μόνο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το χρέος κατα μετράται σε 251 δισ. ευρώ. Έκτοτε εκτιμάται ότι το χρέος έχει αυξηθεί και μέχρι τέλους του έτους θα δια μορφωθεί στα 270 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι καταγεγραμμένες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αν διευθετηθούν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 57 εκατοστιαίες μονάδες.

Η κακή οικονομική πολιτική ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα του τρέχοντος αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά αίτια είναι κυρίως η χαμηλή ανταγω νιστικότητα, η χαμηλή ένταση αντα γωνισμού στις αγορές, η αναποτε λεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα, το μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ και το ελληνικό χρη ματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται ότι επηρεάστηκε από την κρίση, σε μικρότερο όμως βαθμό απ’ ότι σε πολλές άλλες χώρες  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως διότι είχε μικρή έκθεση σε «τοξικά» περι ουσιακά στοιχεία. Όμως, οι δευτερο γενείς κίνδυνοι, που συνδέονται με τη στασιμότητα της οικονομίας και την έκθεση των τραπεζών σε χώρες της ευρύτερης περιοχής με εύθραυ στες οικονομίες και συναλλαγματικές ισοτιμίες, παραμένουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01