24/04/2019 06:05:17
30.10.2009

Πέταξε το γάντι ο καπετάν-Μιχάλης(Δημοσιεύτηκε στο "Π" 28/10/2009)

Δεν πρόλαβε να επιβεβαιωθεί καλά καλά η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, και η Τράπεζα Πειραιώς πέταξε ευθέως το γάντι στους ανταγωνιστές της.

Ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων στο 8,75% για όλες τις αγορές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των πιστωτικών της καρτών, από 1 Νοεμβρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα προχώρησε στην αύξηση των πιστωτικών ορίων κατά 25% για όλους τους ενήμερους πελάτες της.

Τώρα μένει φυσικά να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες τράπεζες. Πάντως, για να μην τρέφετε υπερβολικές προσδοκίες, καλό είναι να πούμε μερικές αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα:

Ως γνωστόν, τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών είναι γενικά υψηλότερα από των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά οι τραπεζίτες επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες γι’ αυτό, όπως τη συγκριτικά πιο φιλεργατική νομοθεσία με το περιορισμένο ωράριο, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.

Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια μείωσης σε ειδικές κατηγορίες δανείων όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά δύσκολα μπορούν να υποχρεωθούν τα ιδιωτικά τουλάχιστον τραπεζικά ιδρύματα να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους.

Το πιθανότερο είναι να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους όποιους περιορισμούς τούς τεθούν. Για παράδειγμα, θα δώσουν λιγότερες κάρτες ή θα μειώσουν τα όρια ενώ θα διατηρήσουν διαφορετικά επιτόκια ανάλογα με το πόσο καλός είναι ένας πελάτης.

Αυτό άλλωστε κάνουν και τώρα, αφού για μεταφορά, π.χ., υπολοίπου πιστωτικών καρτών (δηλαδή όταν θέλουν να «τσιμπήσουν» πελάτες άλλης τράπεζας) δίνουν ακόμη και μηδενικά επιτόκια για κάποια χρονική περίοδο.

Για να μπουν ουσιαστικοί περιορισμοί στην κερδοσκοπία τους λοιπόν, θα έπρεπε να ανατραπεί το σύστημα εκ βάθρων (κρατικοποιήσεις, ελεγχόμενη οικονομία κ.λπ.). Λέτε να έχει τέτοια επαναστατικά σχέδια ο… George;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.