search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:47
MENU CLOSE

Άγριος τζόγος με το Κτηματολόγιο

22.12.2014 22:00
oldphotosktimatologio1419243177.jpg

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά με τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα, το Κτηματολόγιο.

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά με τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα, το Κτηματολόγιο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που επέλεξε αυθαίρετα να προχωρήσει στην προκήρυξη των μελετών κτηματογράφησης σε 29 νομούς της χώρας, χωρίς να έχει προβλέψει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, τώρα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις, αν και γνωρίζει ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», χοντρός τζόγος γίνεται με τις προκηρύξεις των μελετών, όπου γελάει ο κόσμος με τις εκπτώσεις που δίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 22 από τις 28 μελέτες η έκπτωση που δόθηκε από τις μελετητικές εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς ήταν 1,5%-2%, ποσοστό ευτελέστατο, ειδικά την εποχή της ακραίας κρίσης!

Η πιάτσα, μάλιστα, βοά ότι οι ίδιοι μελετητές που δίνουν έκπτωση 1,5%, σε άλλες προκηρύξεις όπου συμμετείχαν και σχήματα ξένων επενδυτών, εκτόξευαν την έκπτωση στο 30%-35% και έπαιρναν πάλι το έργο.

Το γεγονός προκάλεσε την οργή των μελετητικών γραφείων που έβλεπαν σε έναν διαγωνισμό ο ανάδοχος να παίρνει τη δουλειά με 1,5% έκπτωση και στην άλλη ο ίδιος με 35% έκπτωση. Έτσι το θέμα έφτασε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου με επιστολή – καταγγελία στον πρωθυπουργό.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους μελετητές να υπογράψουν τις συμβάσεις όχι με 1,5% έκπτωση, αλλά με 13,5%, προκειμένου να μη γίνουμε τελείως ρεζίλι.

Το κύριο θέμα, όμως, που θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει αβαβά, είναι ότι επιμένει να προχωρήσει στην ανάθεση των μελετών ενώ εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ που θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσφύγει η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων ακριβώς γιατί η ΕΚΧΑ Α.Ε. προχώρησε στην προκήρυξη μελετών χωρίς να έχουν γίνει πρώτα οι δασικοί χάρτες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, αν και σε 11 νομούς της χώρας – ανάμεσά τους και στην Αττική – έχουν ολοκληρωθεί, οι χάρτες δεν αναρτώνται και δεν επικυρώνονται.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26