05/06/2020 19:45:38
26.12.2014 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

H μετανάστευση ρίχνει την ανεργία

Ενίσχυση απολυμένων των Μέσων Ενημέρωσης, της Sprider Stores Α.Ε και της Οδυσσεύς Φωκάς	 - Media

Success story επικαλείται η κυβέρνηση και για την ανεργία μετά τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μιλάνε για μείωση της ανεργίας στο 25,5% το γ’ τρίμηνο, από 27,2% έναν χρόνο πριν. Ωστόσο η πικρή αλήθεια είναι ότι το ποσοστό κατέβηκε διότι διευρύνθηκε ο αριθμός ανέργων που έφυγαν από τη χώρα. Ένας στους δύο ανέργους «φεύγει» πλέον και πιο συγκεκριμένα πάνω από 150.000 νέοι μετανάστευσαν μόνο τον τελευταίο χρόνο!
 
Το σήμα κινδύνου για τη φυγή εργατικού δυναμικού, δηλαδή αυτό που ονομάζεται διεθνώς brain drain, το φαινόμενο που μειώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και το δυνητικό προϊόν στο μέλλον, «εκπέμπεται» διαρκώς από επιστήμονες αλλά και από στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Το ζήτημα είναι ότι το κύμα φυγής – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – δεν έχει διόλου επιβραδυνθεί, παρά τις προοπτικές ανάκαμψης που δείχνουν οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης (ΑΕΠ 0,6% σε σταθερές τιμές φέτος και 2,9% το 2015)...
 
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού, η αγορά εργασίας το 3ο τρίμηνο 2014 είχε 1.229.400 ανέργους. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 90.900 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2013, περιορίζοντας και το ποσοστό ανεργίας στο 25,5%. Ωστόσο υπάρχει ένα παράδοξο: δεν αυξήθηκαν εξίσου οι απασχολούμενοι...
 
Η δεξαμενή των απασχολουμένων ήταν το τρίτο τρίμηνο 3.586.900 άτομα, αυξημένα κατά 53.200 άτομα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Δηλαδή, οι νέες θέσεις εργασίας είναι σχεδόν οι μισές από τον αριθμό των ανέργων που φαίνεται να μειώθηκαν στις στατιστικές...
 
Το ερώτημα που «γεννιέται» είναι πού πήγαν οι άλλοι μισοί άνεργοι. Πού πήγαν 37.700 άτομα; Η απάντηση είναι ότι «έφυγαν» από την αγορά εργασίας ή και από την ίδια τη χώρα:
 
Μη ενεργοί οικονομικά δήλωναν το τρίτο τρίμηνο 4.461.200 άνθρωποι σε ηλικία απασχόλησης (15 και άνω), αριθμός αυξημένος κατά 8.100 σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι στο ερωτηματολόγιο της ΕΛΣΤΑΤ (και σε κάθε κράτος της Ε.Ε., βάσει των κανόνων της Eurostat) ως «μη ενεργός» καταγράφεται αυτός που δεν αναζήτησε εργασία μέσα στον τελευταίο μήνα. Δηλαδή και αυτός που... «παραιτήθηκε» πλέον της προσπάθειας...
 
Απομένουν, για να «βγει» η εξίσωση μεταξύ της μείωσης των ανέργων και της πολύ μικρότερης αύξησης της απασχόλησης, 29.600 άτομα. Αυτά «αφαιρέθηκαν» από τον πληθυσμό άνω των 15 ετών στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο έτος που αριθμεί πλέον 9.277.500 άτομα. Ένα μέρος είναι απότοκο της γήρανσης του πληθυσμού. Ένα άλλο είναι η φυγή οικονομικών μεταναστών που αναζητούν καλύτερες συνθήκες αλλού.
 
Ένα άλλο μέρος, όμως, είναι άνεργοι Έλληνες που φεύγουν γιατί βρήκαν ή αναζητούν δουλειά έξω...
 
Συνολικά, από το 2007, έναν χρόνο πριν αρχίσει η κρίση, η «φυγή» φτάνει τα 158.200 άτομα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση: το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων εκτινάχθηκε στο 75,4% του συνόλου, το 75,1% των ανέργων είναι διατεθειμένο να δουλέψει ακόμη και με μερική απασχόληση, ένας στους δύο νέους έως 24 ετών είναι άνεργος, στο 39,7% είναι ανεργία και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25-29 ετών. Ακόμη   και   σε  όσους έχουν    διδακτορικό      ή μεταπτυχιακό η ανεργία δεν είναι ευκαταφρόνητη: φτάνει στο 12,7%, δηλαδή σε επίπεδα άνω του μέσου ποσοστού ανεργίας για τα κράτη της Ε.Ε. που αναζητούν διακαώς καταρτισμένο προσωπικό με πολύ καλύτερες μάλιστα αμοιβές. Στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 20,6%...
 
Ενώ όλοι ασχολούμαστε με το αν κινούνται – και πόσα – λεφτά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η τρόικα συνεχίζει με τον δικό της χαβά ζητώντας τον περαιτέρω περιορισμό των 700 φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, θέση την οποία στηρίζει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
 
Το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους τροϊκανούς, ανέρχεται σήμερα στα 3,6 δισ. ευρώ, σαφώς μειωμένο από τα περίπου 8 δισ. που ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης.
 
Επιβαρύνσεις
 
Ουσιαστικά, η κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών την τελευταία πενταετία δημιούργησε επιβαρύνσεις κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι οι περικοπές ήταν προσανατολισμένες στην κατεύθυνση αυτήν.
 
Ειδικότερα, περικόπηκαν φοροαπαλλαγές που στήριζαν τα νοικοκυριά και ανέρχονταν το 2009 στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί στα 293 εκατ. ευρώ! Με λίγα λόγια, το πόσο αυτό δεν είναι καν συζητήσιμο ως σπατάλη για τη χώρα, την ώρα μάλιστα που τα λεφτά αυτά βοηθούν έστω και στο ελάχιστο ένα μικρό ποσοστό εξαθλιωμένων από την κρίση Ελλήνων!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.