14/12/2018 22:47:31
30.10.2009

Γερμανικό φρένο στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας(Δημοσιεύτηκε στο "Π" 28/10/2009)

Πέντε χρόνια κλείνουν αυτές τις ημέρες από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδείς φαίνεται διατε θειμένος να το γιορτάσει. Ούτε καν η ίδια η Άγκυρα, που βλέπει να πλησιάζει η ευρωπαϊ κή Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση.

«Με οκτώ από τα 35 κεφάλαια των διαπραγ ματεύσεων να παραμένουν επί του παρόντος «παγωμένα» λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τις τελωνειακές της υποχρε ώσεις έναντι της Κύπρου, που είναι χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ» γράφει χαρακτηριστικά το γερμα νικό περιοδικό «Σπίγκελ».

Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, είναι αντί θετη στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα περισσότερα γερ μανικά έντυπα εκτιμούν ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα βάλει και πάλι φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχοντας μάλιστα απαλλαγεί από την κυβερνητική συγκατοίκη ση με τους Σοσιαλδημοκράτες – οι οποίοι στηρίζουν την Τουρκία – δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πει με κατηγορηματικό τρόπο ένα νέο «όχι» στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

«Τώρα που η Μέρκελ δεν στηρίζεται στους Σοσιαλδημοκράτες, θα καταστήσει επίσημη κρατική θέση την αντίθεσή της στην Τουρκία, όπως και η Γαλλία» σημειώνει το «Σπίγκελ».

«Για μας είναι σαφές: Η νέα συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπι σμού πρέπει να αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να εγκριθεί η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» τόνισε Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γ.γ. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης – του εταίρου της Μέρκελ στη Βαυαρία.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που διαπραγ ματεύονται τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ, τονίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχτεί στην Ε.Ε., αν και αποφεύγουν να αποκλείσουν επισήμως αυτή τη δυνατότητα.

Ο επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών Γκουίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι το θέμα της Τουρκίας «δεν αποτελεί πρόβλημα για την επόμενη τετραετία και συνεπώς δεν πρέπει να επισκιάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγμα τεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού».

Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, που είναι ένθερμος υποστη ρικτής της τούρκικης ένταξης, εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι «η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει την ευθύνη της απώλειας της Τουρκίας για τη Δύση».

Το σίγουρο είναι ότι, ακόμη κι αν δεν κλεί σει τον Δεκέμβριο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, θα είναι μακρύς και δύσκολος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.