search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:39
MENU CLOSE

Η… τρεμούλα story του Ραχόι από την άνοδο του Podemos

03.01.2015 16:25
oldphotospodemos1419956681.jpg

Ο κόσμος να καίγεται και να χαλάει, οι «Ταλιμπάν» της άγριας νεοφιλελεύθερης επέλασης δεν επιτρέπεται να αποπροσανατολίζονται. 

 
Ο κόσμος να καίγεται και να χαλάει, οι «Ταλιμπάν» της άγριας νεοφιλελεύθερης επέλασης δεν επιτρέπεται να αποπροσανατολίζονται. Τα βήματα είναι απλά και παντού τα ίδια: Προσήλωση στην πανηγυρική περιγραφή ενός ανύπαρκτου success story και, σε περίπτωση που δεν πείσει η παράσταση αφήνοντας να παρεισφρήσουν στο πολιτικό σκηνικό τίποτα επικίνδυνοι τυχάρπαστοι, πρόσω ολοταχώς για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»… έτσι για να καταλάβουν οι πολίτες τι εστί «μονόδρομος».
 
Iσως βέβαια ο Ισπανός πρω­θυπουργός να βιάστηκε λίγο αποκαλύπτοντας, άθελά του, το άγχος που τον διακατέχει (αυτόν και το κόμμα του, τους σο­σιαλιστές παραδοσιακούς «αντιπά­λους» του, το Βερολίνο και τις Βρυ­ξέλλες) έναντι της ξαφνικής ανόδου τουPodemos, που πλέον εμφανίζε­ται ως πρώτη δύναμη στις δημοσκο­πήσεις.
 
Ο Μαριάνο Ραχόι δεν άντεξε. Παρά το γεγονός ότι απομένει σχε­δόν ένα έτος μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, κάνοντας τον απολογισμό άλλης μίας λα­μπρής χρονιάς, πέρασε σε μια έμμε­ση αντεπίθεση, με μεγάλες δόσεις στρουθοκαμηλισμού, θέλοντας να κόψει τη φόρα τόσο στο Podemos- το οποίο, παρεμπιπτόντως, επέλεξε να αγνοήσει πλήρως χωρίς καν να το κατονομάσει – όσο και σε όσους… φαντασιόπληκτους πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
 
Επιλέγοντας μια… γηπεδική προ­σέγγιση της πολιτικής, ο Ραχόι εξα­πέλυσε πρώτα μια επίθεση λυκο­φιλίας στους Ισπανούς Σοσιαλιστές αναγνωρίζοντας σε αυτούς έναν «άξιο αντίπαλο», τον οποίο σέβεται παρά τις διαφωνίες (εν αντιθέσει με άλλους αντιπάλους, θέλει να πει ο ποιητής).
 
Ζήτω ο δικομματισμός
 
Αμέσως μετά, ο Ισπανός πρωθυ­πουργός εκθείασε τον… δικομματισμό προβαίνοντας σε μια εξαιρετι­κά «βαθυστόχαστη» ανάλυση: Εδώ και δεκαετίες, σου λέει, η Κεντρο­δεξιά και η Κεντροαριστερά εναλ­λάσσονται στην εξουσία στη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία.

Στις χώρες, δηλαδή, όπου οι άν­θρωποι απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ζωής. Είναι δυνατόν να επι­τρέψουμε στην Ισπανία να «σπάσει» αυτό το σερί της επιτυχίας; Εξάλλου, όπως υποστήριξε ο Ραχόι – χωρίς, φυσικά, να μπορεί να δώσει αντίστοι­χα παραδείγματα για τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση -, όπου αυτό έπαψε να ισχύει (ο δικομματισμός) γεννήθη- καν άλλα «πράγματα» (έτσι το έθεσε) που το μόνο που έφεραν είναι αστά­θεια, έλλειψη προόδου, ύφεση, και πτώση του βιοτικού επιπέδου. Κα­ταστάσεις «πρωτάκουστες» (!!!) για τους Ισπανούς δηλαδή…
 
Και τέλος πάντων, για να μη νομί­σει ο οποιοσδήποτε – που δεν έχει πειστεί από το show του Ισπανού πρωθυπουργού – ότι η ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής θα είναι εύκολη υπόθεση, ο Ραχόι απο­φάσισε να το κάνει όσο πιο ξεκά­θαρο γίνεται.

Σε περίπτωση που το απαιτήσει η «σωτηρία» της χώρας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί στις κάλπες ότι οι ίδιοι οι πολίτες της χώ­ρας είναι διατεθειμένοι να παραδώ­σουν τα κλειδιά της Ισπανίας στα χέ­ρια του «εσωτερικού εχθρού», τότε μια είναι η λύση για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του σημε­ρινού «μονόδρομου»: το Ρ.Ρ. θα συ­νεργαστεί με το ΡSOΕ προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα «χειρότερα».
 
Success Story

Όλα αυτά βέβαια θα συμβούν εάν και εφόσον οι Ισπανοί συνεχίσουν να μην αντιλαμβάνονται πως η χώρα έχει μπει για τα καλά στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης. Διότι, θεωρεί ο Ραχόι, μέσα στους επόμε­νους μήνες κάθε λογικός άνθρωπος θα έχει πειστεί ότι αυτό που βιώνουν είναι ο ορισμός του «success story».
 
Όλα πάνε βάσει σχεδίου. Δεν εί­ναι δυνατόν κάποιοι να επιμένουν να αναφέρουν τους 4 εκατομμύρια ανέργους ή τα 3 εκατομμύρια Ισπα­νών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς να λαμβάνουν κα­μία απολύτως βοήθεια. Εδώ ο – πετσοκομμένος – κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 3 ολόκληρα ευρώ και οι – κατακρεουργημένες – συντάξεις κατά 0,25%. Εάν δεν αποτελεί αυτό «ανάσα» για τους Ισπανούς, τότε τι περιμένουν; Μήπως θέλουν να τους πάρουν και καμιά π…;
 
Οι συνέπειες του «ανοίγματος» Ραχόι προς τους Σοσιαλιστές μέ­νει να φανούν. Σύμφωνα με αρκετά ισπανικά ΜΜΕ, πρόκειται για δίκο­πο μαχαίρι καθότι ο Ισπανός πρωθυ­πουργός μοιάζει να μην είχε «ενημε­ρώσει» το ενδιαφερόμενο Ρ50Ε για τη δημοσιοποίηση των προθέσεών του, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί Σο­σιαλιστές να μπουν σε άμυνα. Κα­νείς δεν θέλει τον τίτλο του «εκ των προτέρων ξεπουλημένου»… Αυτό μπορεί να επιφέρει διάφορα αποτελέσματα.
 
Οι Σοσιαλιστές πιθανόν να ριζοσπαστικοποιήσουν τον λόγο τους προκειμένου να πείσουν ότι «διατη­ρούν σημαντικές διαφορές με τους συντηρητικούς και ότι δεν θα συμ­μαχήσουν με τον διάβολο» καταφέρνοντας έτσι να ξανακερδίσουν ένα μέρος της εκλογικής τους βάσης. Το ζήτημα είναι ποιον θα ωφελήσει τε­λικά μια ενδεχομένη «συσπείρωση» του ΡSOΕ… Θα αποδυναμώσει το ίδιο το κυβερνών κόμμα καταφέρ- νοντας να παρουσιαστεί ως μια πιο «γνώριμη» εναλλακτική; Θα αποδυ­ναμώσει το ανερχόμενο Podemos στέλνοντας, τελικά, ένα μεγάλο μέ­ρος των ψηφοφόρων στην αγκαλιά ενός μεγάλου συνασπισμού; Δεν θα πείσει απολύτως κανέναν για τη δήθεν ανανεωμένη «μαχητικότητά» του;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01