search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:31
MENU CLOSE

Στο ξέφωτο ο Βενιζέλος κατά του Παπανδρέου: «Με πρότεινε πριν τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό»

15.01.2015 11:14
Στο ξέφωτο ο Βενιζέλος κατά του Παπανδρέου: «Με πρότεινε πριν τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό»   - Media

Την αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πριν προτείνει τον Λουκά Παπαδήμο, είχε σκοπό να προτείνει για πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πριν προτείνει τον Λουκά Παπαδήμο, είχε σκοπό να προτείνει για πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε σήμερα το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά αυτή, για την οποία επικαλέστηκε ως μάρτυρα τον Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε όταν ο Παύλος Τσίμας του ζήτησε να σχολιάσει τους υπαινιγμούς Παπανδρέου για συμμετοχή Βενιζέλου στην ανατροπή του. Επιχειρηματολογώντας ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι δυνατόν να θεωρεί ότι τον ανέτρεψε και την ίδια στιγμή να τον προτείνει για πρωθυπουργό. Μάλιστα επανέλαβε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει πολλοί στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου διαφωνόντας, ειδικά με το δεύτερο μνημόνιο. Πάντως η αποκάλυψη αυτή μπορεί να έχει και άλλη ανάγνωση και να δικαιώνει τον Παπανδρέου, ότι όντως αναζητούσε πολιτική λύση για να υπάρξει κυβέρνηση αποχωρώντας από την πρωθυπουργία. Ο Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι όλα αυτά δεν είναι παρελθόν αλλά ιστορική αλήθεια. Πάντως είναι γεγονός ότι αφιέρωσε πολύ μεγάλο μέρος της συνέντευξης του στον πρώην πρωθυπουργό, αλλάζοντας προφανώς στρατηγική, αφού μέχρι τώρα αντιμετώπιζε λακωνικά και με ειρωνική θυμηδία το νέο εγχείρημα του προκατόχου του. Πάντως μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπήρχε απάντηση από τον αρχηγό του Κινήματος Δημοκρατών – Σοσιαλιστών.
 
Αναλυτικά ο επίμαχος διάλογος, όπως τον αναπαρήγαγε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
 
Π. Τσίμας: Να έρθουμε λίγο στα του οίκου σας. Ο κ. Παπανδρέου προσέφερε χτες με τις συνεντεύξεις του τη δική του εκδοχή, πρώτον και για το πώς πήγαμε στο Μνημόνιο και δεύτερον για το πώς η δική του κυβέρνηση έπεσε και αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η δεύτερη εκδοχή σας αφορά, δηλαδή εμμέσως σας αποδίδει ότι για λογαριασμό συμφερόντων μάλιστα ανατρέψατε αυτή την κυβέρνηση για να μην γίνουν μεταρρυθμίσεις.
 
Ευ. Βενιζέλος: Δεν το είπε αυτό. Πιεζόμενος πολύ από τους συναδέλφους σας και μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δεν το είπε και δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο. Κύριε Τσίμα, εσείς είστε κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος τόσα χρόνια…
 
Π. Τσίμας: Ναι, έχω την ατυχία να τα παρακολουθώ πολλά χρόνια από κοντά.
 
Ευ. Βενιζέλος: Θυμηθείτε το εξής απλό: μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012 που ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο, αποχώρησαν ή διεγράφησαν περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κλόνισε την απόλυτη πλειοψηφία, την απόλυτη και μεγάλη πλειοψηφία. Έχετε δει τα ονόματα; Έχετε δει ποιοι είναι; Έχετε δει τίνος περιβάλλον, τίνος φίλοι, τίνος υπουργοί, τίνος συνεργάτες ήταν αυτοί που διεγράφησαν ή καταψήφισαν; Ο κ. Καστανίδης, η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κα Κατσέλη, ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο κ. Βουδούρης, ο κ. Κουρουπλής, η κα Σακοράφα. Ήταν φίλοι δικοί μου; Ήταν μαζί μου το 2007; Δύο μόνο ήταν από τους τριάντα.
 
Και άλλοι δύο παρέδωσαν τις έδρες -ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Νασιώκας- και έφυγαν από βουλευτές. Δείτε τα ονόματα. Και η περιβόητη δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών, όχι η δήλωση η προσωπική η δική μου ονομαστικά, ως Υπουργού των Οικονομικών όταν ξημέρωνε μετά τις Κάννες υπό δραματικές συνθήκες, ήταν ότι «Δεν θα γίνει δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ» που ήταν μια δήλωση για να μην καταρρεύσει η οικονομία, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
 
Η δήλωση αυτή έγινε ρητά και πανηγυρικά αποδεκτή από τον κ. Παπανδρέου τέσσερις ώρες μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν ήρθε να ανακοινώσει ότι συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη χωρίς να μας έχει ρωτήσει, συμφώνησε το σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι η κυβέρνηση στην οποία ήθελε να βάλει τον κ. Πετσάλνικο Πρωθυπουργό και μετά υπό την πίεση πήγαμε στον κ. Παπαδήμο. Και μου ζήτησε να παραμείνω ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ρητά. Με επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
 
Και θα σας αποκαλύψω ότι μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως Πρωθυπουργό. Θα πρότεινε ως Πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;
 
Π. Τσίμας: Αυτό το ακούω πρώτη φορά.
 
Ευ. Βενιζέλος: Και ήταν δίπλα μου, μαζί μου, ο κ. Σκανδαλίδης και έχει παρακολουθήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Το λέω πρώτη φορά. Για να δείτε τα πράγματα! Μα θα μπορούσε η χώρα να προκηρύξει –οποιαδήποτε χώρα- δημοψήφισμα “Ναι ή Όχι” στο ευρώ; Μετά από τριάντα μέρες; Μετά από τρεις ώρες θα είχε καταρρεύσει η οικονομία.
 
Π. Τσίμας: Ανεξάρτητα από την εκκαθάριση του παρελθόντος…
 
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι εκκαθάριση του παρελθόντος.
 
Π. Τσίμας: Συζήτηση για το παρελθόν.
 
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν μιλάμε στο όνομα του παρελθόντος, μιλάμε στο όνομα της ιστορικής αλήθειας που προσδιορίζει το μέλλον και στο όνομα της στοιχειώδους κοινής λογικής.
 
Αλλά ο κ. Παπανδρέου κάνει ένα καπρίτσιο, έχει φτιάξει ένα προσωπικό κόμμα, ενώ τιμήθηκε ως Πρόεδρος και Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ, την Παράταξη που ίδρυσε ο πατέρας του. Η κοίτη της Παράταξης είναι εδώ και όλοι οι φίλοι, οι οπαδοί, οι σύντροφοι, τα μέλη, οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι στην κοίτη της Παράταξης τώρα, στις 25 Ιανουαρίου όχι μετά. Και θα είναι. Το λένε και οι δημοσκοπήσεις.
 
Π. Τσίμας: Η σημερινή όμως διάσπαση, μικρή ή μεγάλη, είναι οριστική κατά τη γνώμη σας ή μετά τις εκλογές θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί;
 
Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να υπάρχει διάσπαση στην κάλπη. Εάν κάποιοι θέλουν ας ακολουθήσουν μια πρωτοβουλία, η οποία έχει αμιγώς προσωπικά χαρακτηριστικά, ατομικά, δεν έχει καμία πολιτική λογική, δεν εξηγείται. Ο κ. Παπανδρέου έχει ψηφίσει τα πάντα, έχει συμφωνήσει τα πάντα. Υπάρχει αυτή η θεωρία ότι «κάναμε συνεργασία με τη Δεξιά». Πότε; Μετά; Ο κ. Παπανδρέου την έκανε. Ο κ. Παπανδρέου πήγε τον Ιούνιο του ’11 στον κ. Σαμαρά και τον πίεζε να υπάρξει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τη συνεργασία με Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον κ. Παπαδήμο.
 
Π. Τσίμας: Επειδή η ώρα έφτασε 10 και μισή και είναι η ώρα για τους τίτλους των ειδήσεων, το ερώτημα: αν αποτυπωθεί στις κάλπες αυτή η σημερινή εικόνα διχασμού, μετά τις κάλπες μετά τις εκλογές υπάρχει περιθώριο ανάταξης;
 
Ευ. Βενιζέλος: Περιθώριο υπάρχει τώρα πριν τις κάλπες να έχουμε την αξιοπρεπέστερη και ισχυρότερη εμφάνιση της Παράταξης υπέρ του τόπου και υπέρ της Παράταξης. Γιατί πώς αλλιώς θα παίξουμε ρόλο; Πώς αλλιώς θα είναι η Παράταξη ο εγγυητής; Πώς αλλιώς θα δικαιώσουμε τις πολιτικές μας…
 
Με συγχωρείτε, κ. Τσίμα ακούστε την τραγική αντίφαση. Παρά τα λάθη της περιόδου και τα κενά της περιόδου 2009-2011, αλλά όλες οι περίοδοι έχουν λάθη και κενά, ο πρώτος που πρέπει να αποζητά τη δικαίωσή του μέσα από την ισχυρή Παράταξη που λέγεται ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Παπανδρέου. Διότι έχει την ιστορική ευθύνη. Έτσι έτυχαν τα πράγματα των κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών του 2010.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:30