search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Το χύμα κρασί αντιστέκεται στην κρίση

15.01.2015 18:01
Το χύμα κρασί αντιστέκεται στην κρίση - Media

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η κατανάλωση κρασιού την τελευταία πενταετία (2009-2014) υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2004-2009) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξης των 3.000 χιλ. εκατόλιτρων. 

Το κρασί δεν κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η κατανάλωση κρασιού την τελευταία πενταετία (2009-2014) υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2004-2009) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξης των 3.000 χιλ. εκατόλιτρων. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος 2012-2013, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης κατά 4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη οινική περίοδο.

Το κρασί, επισημαίνεται, είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με την παράδοση και την κουλτούρα των Ελλήνων, γεγονός που συμβάλλει ώστε να  παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.  Εν τούτοις, οι συνέπειες της κρίσης που πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επηρέασαν αρνητικά του κλάδο. Η αρνητική οικονομική συγκυρία, πέραν της υποχώρησης της ζήτησης που αναπόφευκτα προκαλεί, παράλληλα ευνοεί την υποκατάσταση των εμφιαλωμένων κρασιών από το χύμα κρασί, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια
 
Ειδικότερα από το συνολικό μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης οίνου, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν ένα ποσοστό κοντά στο επίπεδο του 40% στην παρούσα φάση, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί σε χύμα κρασί (περιλαμβανομένων και των συσκευασιών σε ασκούς).
 
Παράλληλα πτωτική πορεία κατά την τελευταία πενταετία ακολούθησε και η εγχώρια παραγωγή κρασιού. Σύμφωνα πάντα με την ICAP, η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά τις τρεις πρώτες περιόδους ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, διαμορφώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής οριακά αρνητικό για την πενταετία.
 
Να σημειωθεί πως η εγχώρια παραγωγή είναι κατακερματισμένη σε μεγάλο πλήθος οινοποιητικών μονάδων. Στην πλειονότητα πρόκειται για μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση.
 
Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες, αν και ολιγάριθμες, καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, διαθέτοντας στην πλειονότητά τους σύγχρονες εγκαταστάσεις και ποικιλία προϊόντων, ωστόσο σημαντική είναι η παρουσία στον κλάδο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
 
Η πλειονότητα της παραγωγής είναι προσανατολισμένη κυρίως στο λευκό κρασί, κατηγορία που συνήθως καλύπτει μερίδιο μεταξύ του 65%-70% του συνόλου, ενώ τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.
Μείωση εισαγωγών
 
Την ίδια ώρα, κάμψη παρατηρείται στις εξαγωγές οίνου μετά το 2010, με τον βαθμό εξαγωγικής επίδοσης να διαμορφώνεται σε περίπου 11% την περίοδο 2011-2012 και σε 9,6% την περίοδο 2012-2013. Ταυτόχρονα, όμως, πτώση παρατηρείται και στις εισαγωγές, καθώς τα ελληνικά κρασιά καλύπτουν τη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα τον βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης και συγκεκριμένα μεταξύ 5% και 8%.
 
Η οινοποιία, όπως τονίζεται στην έρευνα, αποτελεί έναν από τους πλέον παραδοσιακούς τομείς της εγχώριας παραγωγής, με σημαντική συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα, κατέχει δε εξέχουσα θέση στην εγχώρια αγορά ποτών γενικά. Οι επενδύσεις πολλών επιχειρήσεων τα προηγούμενα έτη με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της εγχώριας παραγωγής και την προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων κρασιού, που έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.

Ωστόσο, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία, δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην δέκατη τέταρτη έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:45