search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:54
MENU CLOSE

Γιατί τώρα στον… ELA; Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες

16.01.2015 14:11
Γιατί τώρα στον… ELA; Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες - Media

Το γύρο του κόσμου κάνει σήμερα ακόμη μια είδηση από το χώρο της ελληνικής οικονομίας, η οποία αφορά την προσφυγή δυο ελληνικών συστημικών Τραπεζών, της Eurobank και της Alpha Bank,στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELΑ.

 
Το γύρο του κόσμου κάνει σήμερα ακόμη μια είδηση από το χώρο της ελληνικής οικονομίας, η οποία αφορά την προσφυγή δυο ελληνικών συστημικών Τραπεζών, της Eurobank και της Alpha Bank,στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να προσφύγουν και οι άλλες δυο η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας, αναφέρει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-MΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Δημήτρης Σπυρόπουλος.
 

Επίσημες Τραπεζικές πηγές πάντως διαβεβαίωναν, μιλώντας στο pontiki.gr, ότι η διαδικασία ένταξης είναι καθαρά προληπτική καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, μέχρι σήμερα, ούτε προβλέπεται στο άμεσο μέλλον, στην εύρυθμη λειτουργία των Τραπεζών και την εκπλήρωση των καθημερινών λειτουργιών και εργασιών τους.

Σε όλους τους τόνους δε επεσήμαιναν ότι οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες, καθώς είναι πλήρως διασφαλισμένες, και επομένως τυχόν αναταράξεις οφείλονται σε άλλες αιτίες οι οποίες όπως προσδιόριζαν είναι οι εξής:

**ο περιορισμός της ρευστότητας που προκαλείται από την έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

**η διατραπεζική αγορά δεν φαίνεται διατεθειμένη, λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιανουαρίου, να αναλάβει κανένα απολύτως ρίσκο που εγκυμονεί η μετατροπή ρέπος των Τραπεζών σε χρήμα από το ευρωσύστημα

**μικρό ποσοστό των δανειοληπτών έχει σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις που οφείλονται, χωρίς όμως ουσιαστικό λόγο, απλώς και μόνο «ποντάροντας» ότι θα βγουν ευνοημένοι από τις γενικότερες αλλαγές που υπόσχονται και οι δυο «μονομάχοι» των εκλογών, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, την πρώτη κατοικία, αλλά και τις ρυθμίσεις

**στα αρνητικά θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αλλάξει αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα το συσχετισμό ευρώ/φράγκου.

Άλλωστε, οι ίδιες Τραπεζικές πηγές, για να επιβεβαιώσουν ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα με τις ελληνικά Πιστωτικά Ιδρύματα υπογράμμιζαν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να δανείζει τις ελληνικές Τράπεζες και να αποδέχεται τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Και η ΕΚΤ εξάλλου από την πλευρά της έχει διευκρινίσει επανειλημμένως ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόγραμμα, ακόμη κι αν αυτό έχει παραταθεί για ένα δίμηνο ή θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μιας νέας διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν πρόκειται να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών.

Επομένως, είναι φανερό, ότι η απόφαση των συστημικών Τραπεζών να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης από τον ELA γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανησυχία των καταθετών και δανειοληπτών, αφού θα υπάρχει συνεχής ρευστότητας του συστήματος διασφαλίζοντας την επόμενη ημέρα και βάζοντας «τέλος» σε οποιαδήποτε αρνητικά «μαύρα» σενάρια για το αύριο του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα των δυο συστηματικών Τραπεζών θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο δανεισμός από τον ELA θα είναι πολύ ακριβότερος από αυτόν από την ΕΚΤ που δανείζει τις Τράπεζες με επιτόκιο χαμηλότερο του 0,5%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:52