search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:25
MENU CLOSE

Οι προτεραιότητες και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

24.01.2015 22:00
oldphotosm_22_1_allagh1422032009.jpg

Κορυφώθηκε την Πέμπτη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια, στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. 

Κορυφώθηκε την Πέμπτη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια, στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Όλες οι προσπάθειες της ηγεσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα στρέφονται γύρω από τον κυρίαρχο στόχο της αυτοδυναμίας, βασική προϋπόθεση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματός του.

Στο ηγετικό επιτελείο ξορκίζουν το σενάριο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πηγή και να μην πιει νερό, δηλαδή να μην κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάτι που θα οδηγήσει είτε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας είτε ακόμη σε επαναληπτικές εκλογές.

Όλες αυτές τις εκδοχές η Κουμουνδούρου τις απεύχεται, καθώς θεωρεί – ειδικά για την περίπτωση της συνεργασίας – ότι θα υπονομεύσουν το πρόγραμμά της. Τα καλέσματα που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνουν λόγο για «ολόκληρη» και όχι «μισή» ή «κουτσουρεμένη» ευκαιρία που πρέπει να δώσουν οι ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη την εικόνα που μεταφέρουν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισροές από όλα τα κόμματα, ακόμη και από τη Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες διευρύνει το άνοιγμα προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης και στοχεύει ευθέως στην εκλογική βάση της Ν.Δ., προκαλώντας πανικό στο στρατόπεδο Σαμαρά – είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις για τα «σοβιέτ», στον απόηχο των εμφυλιοπολεμικών δηλώσεων Βορίδη.

Μάλιστα, από τη Θεσσαλονίκη επανέφερε τον διαχωρισμό των καραμανλικών από την παράταξη του Σαμαρά, απευθύνοντάς τους εκ νέου δημοκρατικό προσκλητήριο.

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία προς την κάλπη δεν αναμένεται να απεμπολήσει εξίσου βασικά όπλα της τακτικής του, όπως η εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η εγγύηση των καταθέσεων και η διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρυφή ατζέντα, πόσο μάλλον η ατζέντα του δεν περιλαμβάνει το Grexit.

Έξι δεσμεύσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην κάλπη με έξι δεσμεύσεις για:

♦ Τη μάχη για την αποδέσμευση από τη λιτότητα και τη θηλιά του χρέους από κοινού με άλλους λαούς της Ευρώπης χωρίς να διακυβευθεί η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

♦ Την εγγύηση των καταθέσεων όλων των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες καθώς και των τραπεζικών συναλλαγών.

♦ Τον τερματισμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη νομοθετική προστασία της.

♦ Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα προβλέπει δίκαιη φορολόγηση με ανακατανομή των βαρών από τους υπερφορολογημένους μισθωτούς και συνταξιούχους στα υψηλά εισοδήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεν αναμένεται τα εικοσιτετράωρα που απομένουν ώς την Κυριακή να προσδιορίσει το κατώτατο όριο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν και να διαμορφωθούν νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά ακινήτων.

♦ Τον τερματισμό της διαπλοκής και της διαφθοράς, κάτι που, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα επιτευχθεί και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του κράτους και τη δημόσια διοίκηση.

♦ Την ανακούφιση των πιο δοκιμαζόμενων τμημάτων του πληθυσμού και τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η επόμενη μέρα

Από πού θα ξεκινήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα; Οι βασικές προτεραιότητες είναι δύο: η διπλή διαπραγμάτευση για το χρέος από τη μία και από την άλλη για τη δανειακή σύμβαση και τους δημοσιονομικούς στόχους και όρους, που θα αποτελέσουν ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα, και η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Σταθάκης, Βούτσης, Βαλαβάνη) υπογραμμίζουν τις τελευταίες μέρες ότι:

♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

♦ Θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση από την αρχή για τη δανειακή σύμβαση προτείνοντας το δικό του ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιέχει και το σκέλος της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

♦ Θα διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ και όχι με την τρόικα ή διμερώς με τη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών και του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα επικαλεστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι οποίες παραβιάζονται από τους όρους του μνημονίου και της δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ θα θέσει το θέμα των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων – ο Δραγασάκης στον Economist ανέφερε ότι το 4% μέχρι το 2020 και το 7% από εκεί κι έπειτα είναι «μη ρεαλιστικός» στόχος και θα οδηγήσει σε αποσάθρωση της κοινωνίας.

Από την άλλη, ο Τσίπρας με άρθρο του στους «Financial Times» σημειώνει ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τη θεσμική υποχρέωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δεσμευόμενη σε «ποσοτικούς στόχους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί κατευθύνσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει.

Όσον αφορά το χρέος, την αφετηρία της συζήτησης θα σηματοδοτήσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής ή διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, στα πρότυπα της ρύθμισης του χρέους της Γερμανίας το 1953. Την πρόταση αυτή υιοθέτησαν τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών και η αντιπρόεδρος της Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ είναι κυρίαρχη η εκτίμηση στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρόνος… υπάρχει, ότι δηλαδή οι εταίροι δεν μπορούν παρά να δώσουν πίστωση χρόνου σε μια νεοκλεγμένη κυβέρνηση – εκτίμηση που βασίζεται στα μηνύματα που λαμβάνει η Κουμουνδούρου καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, τόσο από τις δηλώσεις αξιωματούχων και παραγόντων της Ε.Ε. όσο και από την απευθείας επικοινωνία την οποία παραδέχονται ότι έχουν στελέχη της με ορισμένους εξ αυτών.

Πίστωση… χρόνου

Όπως και να ’χει, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά πίστωση χρόνου τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Στο παραπάνω άρθρο του στους «Financial Times» ο ίδιος δεσμεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα, σημειώνει ωστόσο ότι «χρειάζεται χρόνο».

Επίσης, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους επιχείρησε να προσγειώσει τις προσδοκίες και ζήτησε χρόνο λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει το μαγικό ραβδί» για να επαναφέρει σε λίγες μέρες «όσα οι προηγούμενοι κατέστρεφαν τόσα χρόνια».

Και πρόσθεσε ότι «δεν υποσχόμαστε αυτόματες και μαγικές λύσεις».
Πόσα από αυτά που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσα θα παλέψει και πόσα θα καταφέρει να υλοποιήσει μένει να το δούμε. Κυριακή κοντή γιορτή…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01