search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:40
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για Πρόεδρο τον…

24.01.2015 22:00
oldphotospn2201avram1422033035.jpg

Σενάρια επί σεναρίων δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο για το ποιο πρόσωπο θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Σενάρια επί σεναρίων δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο για το ποιο πρόσωπο θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η προεδρολογία και η ονοματολογία επέστρεψαν, με τις πληροφορίες να μιλούν για σχεδιασμό από την Κουμουνδούρου με στόχο έναν ιστορικό συμβιβασμό, για έκπληξη εξ αριστερών με υποψήφιο από την Κεντροδεξιά.

Τα σενάρια που παίζουν, εμφανίζουν τον σημερινό επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να είναι εκ των φαβορί, σενάρια που στηρίζονται και στη μετριοπαθή στάση που έχει κρατήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και στην πολύ καλή σχέση που έχει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάριο που έχει προκαλέσει νευρική κρίση στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει παραμονή των εκλογών ένα από τα εμβληματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίζεται στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη μετεκλογικής συναίνεσης.

Η φημολογία για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο εντάθηκε, μάλιστα, μετά τη σιβυλλική του επισήμανση όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι επίτροπος της Ε.Ε. και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία» σημείωσε, προκαλώντας εκ νέου ταχυκαρδία στο Μαξίμου.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόσωπο της Κεντροδεξιάς που εμφανίζεται στα σενάρια προκειμένου να δοθεί το πρώτο δείγμα γραφής μιας πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης μετά τον σκληρό και εκ των άκρων προεκλογικό αγώνα που επέλεξε η Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες στο παρασκήνιο αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί ακόμα και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ακόμα και εντός της Νέας Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική ενότητα στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Η περίπτωση, όμως, του πρώην πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού, όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του, δεν θα ήταν εύκολο για έναν Καραμανλή να δικαιώσει μια επιλογή Τσίπρα τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα έχει υποστεί μια ιστορική ήττα από την Αριστερά.

Ένα άλλο πρόσωπο που φέρεται να συζητείται είναι αυτό του Σταύρου Δήμα, που χαίρει εκτίμησης ιδιαίτερα για το μετριοπαθές προφίλ του ενώ στα σενάρια έχει αρχίσει να εμφανίζεται και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίσης μετριοπαθούς κεντροδεξιού από την καραμανλική πτέρυγα, ο οποίος να σημειωθεί ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής.

Κάποιοι παίζουν και το όνομα του Κώστα Σημίτη, αλλά μάλλον, όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν πρόκειται για πληροφορίες αλλά για ευσεβείς πόθους των λεγόμενων άστεγων πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών του πάλαι ποτέ κυρίαρχου ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, δεν λείπουν και τα σενάρια για υποψηφιότητα αμιγώς από τον χώρο της Αριστεράς, όπως αυτή του Νίκου Κωνσταντόπουλου ή του εμβληματικού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, αποφεύγουν να μπουν στον πειρασμό της ονοματολογίας και επισημαίνουν ότι έχουν καταλήξει στο ποιο πρέπει να είναι το προφίλ του υποψηφίου και όχι στο όνομά του. Λένε, δηλαδή, ότι θα είναι μια υποψηφιότητα που θα εγγυάται τη σταθερότητα και που θα δίνει προς τους πολίτες μήνυμα ενότητας και συναίνεσης.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η επιλογή της Κουμουνδούρου θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν. Άλλωστε, όπως λένε, άλλη άνεση κινήσεων θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί με αυτοδυναμία και άλλη εάν πρέπει να μπει ντε και καλά στο παιχνίδι των συνεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η πρώτη υποχρέωση που οφείλει να εκπληρώσει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους.

Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε έπειτα από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτήν την περίπτωση δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε στην τρίτη και τελική ψηφοφορία η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01