search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:43
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα

25.01.2015 05:37
Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα - Media

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης σε όλη την χώρα.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες και ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
 
Προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους να βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους στα εκλογικά κέντρα.
 
Το μοναδικό πρόβλημα εντοπίστηκε στην Αγία Ρουμέλη, νότια των Χανίων, όπου ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο με πλοίο λόγω προβλημάτων του καιρού. Τελικά μεταφέρθηκε εκεί με ελικόπτερο Super Puma.

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Κώστας Καραμανλής βρήκε μόνο ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής!

Όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αντιμετωπίστηκαν άμεσα», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης

Για το πως πηγαίνει η εκλογική διαδικασία, προέβη σε δηλώσεις στην κάμερα του "Π"και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε το περιστατικό στην Αγία Ρουμέλη, ενώ ανέφερε πως στην Ψέριμο μεταφέρθηκε δικαστικός αντιπρόσωπος με… καραβάκι! Επίσης σε ένα εκλογικό κέντρο στην ορεινή Ευρυτανία (δήμος Αγράφων), το εκχιονιστικό καθαρίζει τον δρόμο και ο δικαστικός αντιπρόσωπος ακολουθεί από… πίσω.


 
Να τονίσουμε πως οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, όταν και πρόκειται να ανακοινωθούν τα πρώτα exit poll.  
 
Οι 240 υπάλληλοι της εταιρείας Singular Logic βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών 2015. Όπως μας επισήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αποκλείεται οι προβλέψεις να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φανεί λίγο μετά τις 23.00.
 
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Συνολικά 9.808.760 πολίτες καλούνται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 5.060.877 είναι γυναίκες και οι 4.747.883 είναι άνδρες.
 
Τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη παρουσιάζει η περιφέρεια Β’ Αθηνών ενώ τη μικρότερη η περιφέρεια Λευκάδας.
 
Συνολικά σε ότι αφορά τους νέους εκλογείς, για πρώτη φορά ανέρχονται σε 273.941.

Μάθετε εδώ που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε Αττική-Πειραιά.
 
Δες που ψηφίζεις εδώ: http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:43