search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:55
MENU CLOSE

Η επόμενη μέρα είναι… σήμερα

30.01.2015 18:39
oldphotospn2901oaed_21422557513.jpg

Χωρίς καμία απόκλιση έδωσε εντολή στα στελέχη που σχημάτισαν την κυβέρνηση ο Τσίπρας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, με το σκεπτικό να δοθεί έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης.

Χωρίς καμία απόκλιση έδωσε εντολή στα στελέχη που σχημάτισαν την κυβέρνηση ο Τσίπρας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, με το σκεπτικό να δοθεί έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το περίφημο πλέον πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά και να προσδιορίσει την πολιτική δραστηριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Στον πολιτικό και προγραμματικό ορισμό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ουσιαστικό και δομικό μετασχηματισμό της βαθιάς οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική.
το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στοχεύει στη σταδιακή αποκατάσταση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού, με εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουν αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περιλαμβάνει:

1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Κwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3.600 Kwh το χρόνο.

2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους / Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Διαγραφή μέρους των οφειλών για τους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλά και για μια γενική αναπροσαρμογή των οφειλών του κάθε πολίτη, ώστε στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία να μην υπερβαίνει το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των δανειοληπτών. Σκοπός αυτού του φορέα θα είναι η διαχείριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ταμεία.

Μάλιστα για την «επόμενη» ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ακόμη έξι συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

Πρώτη δέσμευση: Ο αγώνας να αλλάξει πορεία η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.
Αγώνας κοινός με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερη δέσμευση: Εγγύηση της αξιοπρέπειας για όλους. Εγγύηση για τις καταθέσεις. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγύηση για σταθερότητα και σιγουριά σε αυτόν το τόπο.

Τρίτη δέσμευση: Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, όπως λένε συγκεκριμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαγορεύονται δηλαδή οι εξαγορές «κόκκινων» δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται να συσταθεί ένας δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτής των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.

Τέταρτη δέσμευση: Είναι η δίκαιη φορολογία. Με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Η κλίμακα φορολογίας θα είναι προοδευτική, ανάλογα με το εισόδημα, ενώ πρόκειται να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.ά.

Πέμπτη δέσμευση: Είναι να μπει ένα τέλος στη διαπλοκή και στο μαύρο πολιτικό χρήμα, στις εξυπηρετήσεις που το πολιτικό σύστημα παρείχε απροκάλυπτα στον εαυτό του και στους φίλους του.

Έκτη δέσμευση: Ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις και μια σειρά άλλα ζητήματα, που ειρήσθω εν παρόδω είναι αντιευρωπαϊκές θεσμικές ρυθμίσεις, θα επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίου. Αναμένεται να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους. Να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις τριετίες, καθώς και να επεκτείνει τη μετενέργεια της διαιτησίας. Έχει υποσχεθεί ότι θα καταργηθεί και η ρύθμιση για τις μαζικές απολύσεις.

Την ίδια ώρα και σε αντίθεση με την τραπεζοκεντρική πρόταση, που αφορά τις οφειλές των ΜμΕ προς τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «σεισάχθεια» των οφειλών και σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης.

Ειδικότερα στο θέμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει υποσχεθεί σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, όπου οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, και την κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Συγχρόνως το Δημόσιο υποχρεούται να ανακτήσει τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, με τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τις ΜμΕ. Σε αντίθεση με την απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία με νόμο παρέδωσε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις τράπεζες, που μονομερώς, πλέον, μπορούν να τις θέτουν σε αναγκαστική ειδική διαχείριση, δηλαδή σε ειδική μορφή πτώχευσης και εκκαθάρισης, υλοποιείται λύση ταχείας εφαρμογής χωρίς μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, ήδη έχει καταθέσει τροπολογία με την οποία θα προτείνει την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:55