search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:35
MENU CLOSE

Δείγματα γραφής

30.01.2015 10:55
Δείγματα γραφής  - Media

Οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα αριστερή διακυβέρνηση είναι ακόμα θολές. Και είναι φυσικό· σε λίγες μέρες δεν μπορείς να φτιάξεις τον κόσμο, έστω κι αν το έχεις υποσχεθεί.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα αριστερή διακυβέρνηση είναι ακόμα θολές. Και είναι φυσικό· σε λίγες μέρες δεν μπορείς να φτιάξεις τον κόσμο, έστω κι αν το έχεις υποσχεθεί.
 
Ακόμα κι αν μια σειρά πρώτων ενεργειών μάς προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει, είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε κριτικά. Έτσι, θα αρκεστούμε ενδεικτικά σε μερικά δείγματα γραφής και ας μας επιτραπούν μερικές πρώτες επισημάνσεις.
 
Πριν και από αυτήν την πάταξη της φοροδιαφυγής, είχαμε την αποτελεσματική πάταξη των γραβατών! Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή τη στιβαρή της θέληση για την κατάργηση του λαιμοδέτη…
 
Όπως προλάβαμε να επισημάνουμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, η πολιτική ορκωμοσία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική, θεσμικά, πρωτοβουλία, η οποία ανοίγει ένα νέο, σπουδαίο κεφάλαιο, που, εάν συνεχιστεί, όπως μας προϊδεάζει, θα μπορούσε να λάβει ιστορικές διαστάσεις. Μιλάμε φυσικά για τον απαραίτητο – εδώ και τώρα – διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.
 
Από την άλλη, κακή εντύπωση και κακές υπηρεσίες προσέφερε η φούρια των περισσοτέρων άπειρων νεόκοπων υπουργών να σπεύσουν, σαν να μην υπήρχε επόμενη μέρα, να εξαγγείλουν τις προγραμματικές δηλώσεις πριν από τον πρωθυπουργό! Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει και ενίοτε διαψεύδεται.
 
Ένα άλλο σημείο που δείχνει να θέλει προσοχή, είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης. Προεκλογικά αλλά και κατά την αντιπολιτευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε (και δικαίως) για ασυνέπεια λόγων και θέσεων. Δεν γίνεται άλλα να λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, διαφορετικά ο παράλλος και έπειτα να βγαίνουν ανακοινώσεις περί παρανοήσεων και υπονομεύσεων των θέσεων του κόμματος και τώρα της κυβέρνησης από τις γνωστές… σκοτεινές δυνάμεις και τα πασίγνωστα κέντρα εξουσίας.
 
Είναι καλύτερο να λένε όλοι τα ίδια – πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
 
Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέξει η νέα κυβέρνηση, είναι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛΛ. Το δίχως άλλο, αποτελεί στίγμα για ένα κόμμα της Αριστεράς το να συνεργάζεται με ακροδεξιούς Μπαλτάκους, ξενοφοβικούς, ρατσιστές και ακραίους μέχρι γελοιότητας εθνικιστές. Αυτό «πέρασε» μέχρι στιγμής ανώδυνα, υπό το πολύ ανίσχυρο επιχείρημα του κοινού αντιμνημονιακού μετώπου (εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς γιατί να μη συμμαχήσει με την ακόμα πιο συνεπή στον αντιμνημόνιακό αγώνα Χρυσή Αυγή, αν αυτό το κριτήριο είναι υπεράνω των ιδεολογικών αρχών)… Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της.
 
Ήδη, οι πρώτες μέρες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσδοκιών σε διάφορες κατηγορίες πολιτών, που περιμένουν να ξαναβρεθούν στην προτέρα των μνημονίων κατάσταση. Αυτό δημιουργεί αδημονία που μπορεί να μετατραπεί σε πρόωρη απογοήτευση.
 
Ο αριθμός, επίσης, του «ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος μάλλον αποτελεί ένα μαθηματικό παράδοξο για το πώς μετράμε τα υπουργεία μέσω των… υπερυπουργείων.
 
Τέλος, οι αγορές και οι διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου δεν πρέπει να λειτουργούν εκβιαστικά, αλλά ούτε και να αγνοούνται.
 
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη θητεία του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτεύτηκε με το «όχι σε όλα» πλην της περίπτωσης περί των… σπουδών του Ρωμανού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένει έλεος από την αξιωματική αντιπολίτευση…
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01