search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:21
MENU CLOSE

Σήμερα τα κρίσιμα τετ α τετ Τσίπρα με Γιούνκερ – Ολάντ

04.02.2015 05:27
Επίθεση σε Μέρκελ αναμένεται να κάνει ο Τσίπρας στο πλαίσιο της ΚΟ - Media

Με τις δύο κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με Γιούνκερ και Ολάντ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ευρωπαϊκών επαφών με σκοπό την αναζήτηση στήριξης στις ελληνικές θέσεις για το χρέος και την αλλαγή πολιτικής με κατεύθυνση την απαλλαγή από τη λιτότητα. 

Με τις δύο κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με Γιούνκερ και Ολάντ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ευρωπαϊκών επαφών με σκοπό την αναζήτηση στήριξης στις ελληνικές θέσεις για το χρέος και την αλλαγή πολιτικής με κατεύθυνση την απαλλαγή από τη λιτότητα. Όπως έχει ήδη διαφανεί κανείς από τους δύο δεν αναμένεται να δώσει στήριξη σε αίτημα για κούρεμα του χρέους.
 
Στις 9.30 τοπική ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει το αίτημα για μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατά συνέπεια θα θέσει το ζήτημα της κατάργησης της τρόικας. Σημειώνεται ότι αν και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήδη κινεί το θέμα της αναδιάρθρωσης της τρόικας με στόχο την συγκρότηση ενός πιο δημοκρατικού μηχανισμού εποπτείας, υπήρξε τις προηγούμενες μέρες η διαρροή εκ μέρους κύκλων της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν βλέπει κατάργηση της τρόικας άμεσα αλλά «στο μέλλον».
 
Ο Ζαν Κλων Γιούνκερ προϊδέασε για τις προθέσεις του πάντως καθώς σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».
 
Στη συνάντηση αναμένεται πάντως να συζητηθεί και το θέμα που εκκρεμεί με την εκλογή ΠτΔ. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος έχει εκφράσει δυσφορία για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο με πρόσωπο προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό θα τροποποιούσε του συσχετισμούς στο εσωτερικό της Κομισιόν, θα ζητήσει να πληροφορηθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα.
 
Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Προειδοποιητικές βολές εν όψει της συνάντησης έριξε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, ο οποίος στη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη την Κυριακή, συγκατένευσε στο μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης, ενώ προέβαλλε τις αξιώσεις της γαλλίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Σε νεότερες δηλώσεις του χθες, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα την κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:17