search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:10
MENU CLOSE

Telegraph: Ο Έλληνας ροκ σταρ υπουργός οικονομικών αψηφά τις απειλές της ΕΚΤ

04.02.2015 10:25
Telegraph: Ο Έλληνας ροκ σταρ υπουργός οικονομικών αψηφά τις απειλές της ΕΚΤ - Media

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί για κάποιους να είμαστε ένας αριστερός συρφετός αλλά μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ των Ελλήνων ολιγαρχών» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Βρετανική εφημερίδα.

 
«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί για κάποιους να είμαστε ένας αριστερός συρφετός αλλά μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ των Ελλήνων ολιγαρχών» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Βρετανική εφημερίδα.
 
 
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών καταγγέλλει ως πολιτική τρομοκρατία τις απειλές τις ευρωζώνης ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες αργότερα μέσα στον μήνα και προειδοποιεί με πύρινη γλώσσα ότι η δημοκρατική αλλαγή στη χώρα δεν θα υποκύψει στη συντριβή της υποταγής.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ανερχόμενος ροκ σταρ της Ευρώπης που αντιστέκεται στη λιτότητα, όπως γράφει η εφημερίδα, αναφέρει  ότι «αυτές οι απειλές είναι μη νομιμοποιημένες. Επιχειρούν να μας οδηγήσουν στην ασφυξία με αυθαίρετα χρονικά όρια».
 
Στη συνέχεια η εφημερίδα περιγράφει το ράλι ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο και την μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και περιγράφει το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.
 
Μία σειρά αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι η τράπεζα δεν θα αποδέχεται τις ελληνικές εγγυήσεις για την παροχή δανείων μετά τις 28 Φεβρουαρίου, εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συνεργαστεί με την τρόικα και φύγει από την συμφωνία της «διάσωσης».
 
«θα προσπαθήσω να ασκήσω όσο περισσότερη γοητεία μπορώ στο Βερολίνο, θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί για κάποιους να είμαστε ένας αριστερός συρφετός αλλά μπορεί να στηρίζεται στο γεγονός ότι το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ των Ελλήνων ολιγαρχών» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
 
«Αλλά θα τους πω επίσης ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σπιράλ χρέους και αποπληθωρισμού και ότι θα κάνουμε έπρεπε να έχει γίνει πριν από πέντε χρόνια και αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Έχουμε δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας» είπε ο Έλληνας υπουργός.
 
«Χρειαζόμαστε χρονικό περιθώριο έως τον Ιούνιο για να καταθέσουμε ένα σχέδιο» επισημαίνει ο Βαρουφάκης. «Μας έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν κάποια μέλη του Eurogroup που θα ήθελαν να μας σκοτώσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη». Υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα λέει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι οι Γάλλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της καθώς εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές. «Όλοι γνωρίζουν ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Οπότε ποιο είναι το νόημα να δανειστούμε άλλα 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ που αγόρασε τα ομόλογα από τις βορειοευρωπαϊκές τράπεζες για να βοηθήσει αυτές και όχι την Ελλάδα. Την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ είναι στην διαδικασία να τυπώσει νέο χρήμα, 1 τρισ. ευρώ. Είναι απολύτως παράλογο» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
«Γιατί λοιπόν να μην παρκάρουμε τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ; Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να δανειστώ ακόμη περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους μου στην Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Σλοβακία, ή οπουδήποτε αλλού», είπε ο υπουργός.
 
Τέλος η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι λάτρης της θεωρίας των παιγνίων και «η θεωρία των παιγνίων λειτουργεί μόνο εάν οι παίκτες είναι λογικοί, και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει στην Ευρώπη» συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01