search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Στον.. γύψο τουρισμός, οικοδομή και επιχειρησεις

19.09.2010 15:31
Στον.. γύψο τουρισμός, οικοδομή και επιχειρησεις - Media

Κλάδοι – πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός, παρουσιάζουν σοβαρές αρρυθμίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Ανησυχητικό είναι το καρδιογράφημα και της αγοράς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν το ένα λουκέτο πίσω από το άλλο.

Κλάδοι – πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός, παρουσιάζουν σοβαρές αρρυθμίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Ανησυχητικό είναι το καρδιογράφημα και της αγοράς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν το ένα λουκέτο πίσω από το άλλο.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα των επιχειρήσεων η ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνά της. Περίπου 175.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να κατεβάσουν ρολά το επόμενο χρονικό διάστημα, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας 300.000 θέσεων εργασίας, ενώ το 26% των επιχειρηματιών του κλάδου μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υπερβολικής φορολόγησης.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες γενικότερα αποτελούν την επιχειρηματική ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, επισημαίνει η έρευνα, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις, σε ποσοστό δηλαδή 80,2%, καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών.

Ιδιαίτερα δοκιμάζονται οι μικροί καταστηματάρχες και, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή του κλεισίματος, ενώ 880.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα ασφυκτιούν καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι πέντε στους δέκα εμπόρους σκέπτονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ οι δύο στους 10 αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα, ή «μεταναστεύουν».

Σε «κυκλώνα» ο τουρισμός

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και ο τουρισμός… Φαίνεται ότι το 2010 θα αφήσει μεγάλες πληγές σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ελεύθερη πτώση 1,02% εμφανίζουν οι αφίξεις τουριστών στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, μείωση κατά 12% σημειώνουν και τα έσοδα από τον τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων A. Aνδρεάδης εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους η πτώση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (7%-9%) ή διαφορετικά περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, πτώση κατά 5%καταγράφουν οι τιμές κατά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες φέτος κατά 18% και 24% αντίστοιχα. Σε σχέση με τον φετινό Αύγουστο οι ξενοδοχειακές τιμές στη χώρα εμφανίζουν μείωση 11%, με μέσο όρο τιμών τα 106 ευρώ. Στην Αθήνα ωστόσο παρατηρείται αύξηση τιμών κατά 11% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (μέσος όρος τιμών 105 ευρώ) και στη Θεσσαλονίκη κατά 12% (μέσος όρος τιμών 95 ευρώ). Τα ξενοδοχεία της Κύπρου επίσης καταγράφουν μείωση 14% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 και 18% σε σύγκριση με τον φετινό Αύγουστο (μέσος όρος 110 ευρώ).

Η οικοδομή σε τέλμα

Μπλοκαρισμένος είναι και ο κλάδος της οικοδομής. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση 22,4% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με τη βουτιά στον οικοδομικό όγκο να φτάνει το 33,4% στην Αττική, το 29,4% στη Στερεά Ελλάδα και το 24,9% στη Δυτική Ελλάδα. Κόντρα στο ρεύμα της πτώσης, υπάρχουν και τρεις από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, όπου ο οικοδομικός όγκος κινήθηκε ανοδικά. Πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (11,8%), Νοτίου Αιγαίου (11,7%) και Ιονίων Νήσων (3,9%).

Η οικοδομική δραστηριότητα εκτιμάται πως θα ανακάμψει με ιδιαίτερη δυσκολία όσο οι στρόφιγγες τραπεζικής δανειοδότησης αγοράς νέων ακινήτων παραμένουν κλειστές και η αγορά ακινήτων εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης αδυνατεί να καλύψει το απόθεμα έτοιμων κατοικιών που, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, ξεπερνά τις 200.000.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κάνει λόγο για παγίωση πτώσης της οικοδομής, με τη μείωση να αγγίζει το 32,24% συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο.

Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε τον Αύγουστο μείωση κατά 32,24% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που καταγράφουν τα έσοδα από μελέτες και επιβλέψεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, διάστημα κατά το οποίο καταγράφονται επί καθημερινής βάσης και ηλεκτρονικά τα πραγματικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δείχνει πλέον να παγιώνεται, καθώς ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο τα στοιχεία έδειξαν μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μείωση, και έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008. Η μείωση των εσόδων από μελέτες και επιβλέψεις κατά τον Ιούνιο ήταν 12,19% και τον Ιούλιο 14,01%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση, από άποψη αριθμού συναλλαγών, ήταν ακόμη μεγαλύτερη (ξεπέρασε το 40%), γεγονός που αντικατοπτρίζει κατά εμφανή τρόπο την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:28