search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:01
MENU CLOSE

Χάρβαρντ : «Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο, αλλά δεν έλυσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα»

26.02.2015 08:52
Χάρβαρντ : «Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο, αλλά δεν έλυσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα» - Media

Σε Ημερίδα με τον τίτλο: «Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Οι οικονομικές και πολιτικές εναλλακτικές λύσεις» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Χάρβαρντ στο επίκεντρο μπήκε η Ελλάδα, η πολιτική κατάσταση, οι πρόσφατες εκλογές, η οικονομική κατάσταση.

Σε Ημερίδα με τον τίτλο: «Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Οι οικονομικές και πολιτικές εναλλακτικές λύσεις» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Χάρβαρντ στο επίκεντρο μπήκε η Ελλάδα, η πολιτική κατάσταση, οι πρόσφατες εκλογές, η οικονομική κατάσταση. Τρεις εμπειρογνώμονες κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ελληνικό χρέος και στις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κρίση.

«Ήταν ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πολύβιος που είχε μιλήσει για πρώτη φορά περί την κυκλική φύση της πολιτικής, αναπτύσσοντας την ιδέα πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται» ξεκινάει το κείμενο ο συντάκτης του εντύπου που εκδίδει το Πανεπιστήμιο, Harvard Gazzette.

Στο κείμενο αναφέρονται οι τοποθετήσεις των τριών βασικών ομιλητών, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους την ανησυχία τους σχετικά με το αν στην Ελλάδα επιβληθεί περαιτέρω λιτότητα και κατά συνέπεια πέσει σε έναν τρίτο κύκλο ύφεσης. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα πως «η Ελλάδα αγόρασε χρόνο, αλλά δεν έλυσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα».

Ο Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως «υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι που λένε πως θα υπάρξει τέλος στο ελληνικό δράμα. Δεν συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία». Εξάλλου όπως είπε για να οριστικοποιηθεί η τελευταία συμφωνία «οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει έναν κατάλογο επώδυνων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων».

Επιπλέον επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τη «λαϊκίστικη πλατφόρμα» στην οποία κινήθηκε, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη δημοσιονομική αστάθεια.

Από τη μεριά του, ο Ντάντε Ροσίνι, καθηγητής Επιχειρηματικότητας στο Harvard Business School, τόνισε ότι, οι κύριες πηγές κατάρρευσης ήταν η διαφθορά και η «ενδημική» φοροδιαφυγή. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να δώσει μια τετράμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια κλασική αποφυγή των ζωτικών προβλημάτων μέσω βραχυχρόνιων λύσεων, που τελικά μόνο λύσεις δεν είναι. «Η Ελλάδα μετά τους τέσσερις μήνες θα βρεθεί ξανά στο σημείο που βρίσκεται τώρα».

Ο σερ Πολ Τάκερ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Κυβερνητικής Mossavar-Rahmani του Harvard Kennedy School, σημείωσε ότι η Ελλάδα οικοδομείται πάνω σε σαθρά θεμέλια. «Πρέπει να ασχοληθούμε με τις βασικές προϋποθέσεις και την κατάσταση του κτιρίου. Αλλά η κατάσταση του κτιρίου είναι άσχημη, κάτω από την απειλή που δέχεται». Ο κ. Τάκερ επικαλέστηκε εκείνους που στοιχηματίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 30% να συμβεί ένα Grexit και προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει ένα ντόμινο και σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. «Θα κάνουν ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και θα αφήσουν μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ; Αμφιβάλλω αν θα πάρουν αυτό το ρίσκο» κατέληξε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:00