search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:30
MENU CLOSE

EFSF: Αλληλένδετα μνημόνιο και δανειακή σύμβαση – Τι απαντά η κυβέρνηση

02.03.2015 15:50
EFSF: Αλληλένδετα μνημόνιο και δανειακή σύμβαση - Τι απαντά η κυβέρνηση - Media

Σε ανακοίνωση – παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση το Ταμείο υπενθυμίζει το καθεστώς που διέπει τη δανειακή σύμβαση και τονίζει ότι χωρίς συμμόρφωση στο μνημόνιο (MoU) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία εκταμίευση δόσης. Τι απαντά η κυβέρνηση. 

 
Στο χορό των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση προσχωρεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
 
Σε ανακοίνωση – παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση το Ταμείο υπενθυμίζει το καθεστώς που διέπει τη δανειακή σύμβαση και τονίζει ότι χωρίς συμμόρφωση στο μνημόνιο (MoU) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία εκταμίευση δόσης.
 
Αναφέρει δε ότι το μνημόνιο μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, ωστόσο δεν χρειάζεται παράταση καθώς «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Σχολιάζοντας την σκληρή ανακοίνωση του Ταμείου κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι "αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup" και "για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια".

"Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία", συνεχίζουν οι κύκλοι, ενώ κατηγορούν τη ΝΔ ότι "συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας."
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση του EFSF:
 
«Η Ελληνική δανειακή σύμβαση είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού ΤΧΣ.
 
Εξειδικεύει τους όρους και τις συνθήκες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως π.χ το ποσό του δανείου, η περίοδος για την οποία είναι διαθέσιμο, τα δικαιώματα, οι τόκοι και η αποπληρωμή. Υπογράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
 
Η παροχή οικονομικής βοήθειας που διέπεται από τη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με μία πολιτική μεταρρυθμίσεων που περιγράφεται στο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα, Κομισιόν και ΕΚΤ. Το μνημόνιο αποτελεί ένα διακριτό και αυτοτελές κείμενο, που όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση – καμία εκταμίευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συμμόρφωση προς το μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς.
 
Η κανονική διάρκεια της ελληνικής δανειακής σύμβασης έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2014. Ωστόσο στις 19 του ίδιου μην, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε τεχνική παράταση (της σύμβασης) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 του ίδιου μήνα το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να παρατείνει περεταίρω την ελληνική δανειακή σύμβαση για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015.
 
Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που συχνά ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αντανακλώντας τις νέες συνθήκες και την ανάγκη να προσαρμόζεται η λίστα των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν.
 
Το μνημόνιο, αντίθετα από τη δανειακή σύμβαση, δεν χρειάζεται να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27