search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν και το «κουρδικό χαρτί»

11.11.2009 16:59

Αντάρτες του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) γίνονται δεκτοί με τιμές… ηρώων στην Τουρκία!!! Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί ιστορική, πρώτη επίσκεψη στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ και γίνεται δεκτός με πανηγυρισμούς από τον τοπικό πληθυσμό!!!

Αντάρτες του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) γίνονται δεκτοί με τιμές… ηρώων στην Τουρκία!!! Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί ιστορική, πρώτη επίσκεψη στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ και γίνεται δεκτός με πανηγυρισμούς από τον τοπικό πληθυσμό!!!

Εικόνες τουλάχιστον περίεργες, με δοδομένη τη μέχρι σήμερα αντι-κουρδική πολιτική της Άγκυρας…

Για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στον τούρκικο στρατό και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και 45.000 νεκρούς, η Άγκυρα έδωσε την άδεια σε 34 Κούρδους από το βόρειο Ιράκ – ανάμεσά τους και 8 αντάρτες του ΡΚΚ – να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα όλους τους μαχητές του ΡΚΚ «να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους την Τουρκία».

Μήπως αποφάσισε τελικά η Άγκυρα να επιλύσει το Κουρδικό; Τι άλλαξε στη στάση της Τουρκίας, που μέχρι σήμερα εξόντωνε πολιτικά και βιολογικά κάθε «παραφυάδα» του ΡΚΚ; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να βρει λύση στο Κουρδικό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε μια ομιλία του τον Αύγουστο του 2005 στο Ντιγιάρμπακιρ, είχε μιλήσει για πρώτη φορά για «τα λάθη του παρελθόντος» στο Κουρδικό και υποσχέθηκε να επιλύσει το «πρόβλημα» με «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ατομικά δικαιώματα και δικαιώματα ευημερίας».

 

Συμβιβασμοί

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και άρχισαν να μεταδίδονται στην τηλεόραση προγράμματα στην κουρδική γλώσσα. Άλλωστε είκοσι πέντε χρόνια τώρα η στρατιωτική νίκη της Τουρκίας επί των Κούρδων ανταρτών έχει αποδειχθεί ανέφικτη. Και οι Κούρδοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν σε στρατιωτική νίκη του ένοπλου αγώνα τους, τον οποίο με δυσκολία συνεχίζουν. Οι Κούρδοι μοιάζουν έτοιμοι να κάνουν πολύ σοβαρούς συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εμφανίσει στα μάτια της ευρωπαϊκης κοινής γνώμης ότι ανταποκρίνεται στον «οδικό χάρτη για την ειρήνη» του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Κούρδος ηγέτης δεν διεκδικεί πλέον ανεξάρτητο κράτος ούτε καν ομόσπονδο. Ο Οτσαλάν φαίνεται πλέον να αρκείται σε κάποιου τύπου απλή αυτοοργάνωση του κουρδικού έθνους μέσα στο τούρκικο κράτος, εξασφαλίζοντας ένα κουρδικό Κοινοβούλιο με εξουσίες τύπου…νομαρχίας.


Συγχωροχάρτι από την Ε.Ε.

«Η ειρηνευτική ομάδα των ανταρτών την οποία έστειλε το ΡΚΚ στην Τουρκία έχει στόχο να υποστηρίξει το “δημοκρατικό άνοιγμα” της Άγκυρας εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, που θα εξετάσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» έγραψε η γαλλική «Μοντ».

«Οι αντάρτες του ΡΚΚ εμφανίζονται ως απόδειξη των τουρκικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επεκταθούν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας » εκτιμά το Ρόιτερ. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του τουρκικού αιτήματος με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο.

Aναμφίβολα, η μη επίλυση του Κουρδικού, όπως και του Κυπριακού, εμποδίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκη Ένωση.Η αναβάθμιση όμως του ρόλου της Τουρκίας στα γεωπολιτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών υποχρεώνει και τους ισχυρούς της Ευρώπης να κατεβάζουν τον πήχη έναντι της Άγκυρας, καθώς μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. «Είμαστε η πύλη σας στην Ευρώπη, και εσείς είστε η πύλη της Τουρκίας προς τον Νότο, στην περιοχή του Κόλπου» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απευθυνόμενος προς τους Κούρδους του Ιράκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:40