search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Στο έλεος του ΔΝΤ Ρουμανία-Μπασέσκου

13.11.2009 15:53

Τ ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να δώσει τη δόση του δανείου που έχει υποσχεθεί στη Ρουμανία ζητώντας προηγουμένως να ικανοποιηθούν ορισμένες δρακόντειες προϋποθέσεις, ενώ η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει περισσότερο, καθώς ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει κυβέρνηση της αρεσκείας του μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 22 Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι, αν επανεκλεγεί, θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτόν.

Τ ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να δώσει τη δόση του δανείου που έχει υποσχεθεί στη Ρουμανία ζητώντας προηγουμένως να ικανοποιηθούν ορισμένες δρακόντειες προϋποθέσεις, ενώ η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει περισσότερο, καθώς ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει κυβέρνηση της αρεσκείας του μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 22 Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι, αν επανεκλεγεί, θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτόν.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός έθεσε ως όρο για την καταβολή της δόσης του 1,5 δισ. ευρώ την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, κάτι που απειλεί να ρίξει τη χώρα σε ακόμη χειρότερη οικονομική κρίση.

Η προεδρική εκλογή, που μπορεί να επαναληφθεί στις 6 Δεκεμβρίου, εάν στην πρώτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος, είναι η σημαντικότερη αναμέτρηση μετά το 1989 και η αντιπαράθεση του Μπασέσκου με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του Μιρτσέα Τζοάνα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις για την ίδια τη χώρα.

Τ αυτόχρονα ένα ακόμη δισεκατομμύριο ευρώ σε κεφάλαια που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον δεν θα καταβληθούν, διότι συνδέονται και με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για να υπάρξουν όμως ικανοποιητικοί όροι, θα πρέπει ο προϋπολογισμός του 2010 να περιλαμβάνει απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στα δημόσια έξοδα και τις συντάξεις.

Κ ανένα κόμμα δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υιοθετήσει τις δραστικές αυτές περικοπές και έτσι όλοι επιδίδονται σε ένα παιχνίδι γύρω από την υπερψήφιση μιας κυβέρνησης, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί και μάλλον η αβεβαιότητα θα παραταθεί μέχρι τις εκλογές, στις 22 του μήνα.

Προπαγάνδα και νοθεία

Ο πρόεδρος Μπασέσκου παρουσίασε τον Λιβίου Νεγκόιτα ως υποψήφιο πρωθυπουργό μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά τα δύο σημαντικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, απέρριψαν εκ των προτέρων την προσφορά.

Προηγουμένως, ο οικονομολόγος Λουσιάν Κροϊτόρου, τον οποίο είχε προτείνει πάλι ο Μπασέσκου, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής και αποσύρθηκε. Η αντιπολίτευση προτείνει ήδη από την έναρξη της κρίσης τον ορισμό ενός ανεξάρτητου στη θέση του πρωθυπουργού και έχει υποδείξει τον δήμαρχο της πόλης Σιμπίου, τον γερμανικής καταγωγής Κλάους Ιοχάνις. Αλλά ο Μπασέσκου αρνείται κατηγορηματικά και φαίνεται ότι επιδιώκει τελικά να μην υπάρξει κυβέρνηση μέχρι την προεδρική εκλογή.

Ε ίναι σαφές ότι η σημερινή αντιπολίτευση διαθέτει πλειοψηφία, άρα αν υπερψηφιστεί η κυβέρνηση θα είναι της προτίμησης της αντιπολίτευσης και ο Μπασέσκου επιθυμεί να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, ώστε με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις να επανεκλεγεί πρώτα εκείνος και μετά να προσπαθήσει να εκλέξει φιλική προς αυτόν κυβέρνηση.

Άλλωστε το σύνταγμα τού δίνει το δικαίωμα και για δεύτερη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης με δικό του υποψήφιο, κι έτσι θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε οι προεδρικές εκλογές να γίνουν με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή αυτή που έχει ανατραπεί από τις 13 Οκτωβρίου, με επικεφαλής τον Εμίλ Μποκ, ο οποίος είναι άνθρωπός του…

Φαίνεται ότι η στρατηγική του Μπασέσκου είναι να εκλεγεί πρόεδρος με κάθε τρόπο και σε αυτό επιδίδεται μετά μανίας, αξιοποιώντας την προπαγάνδα, αλλά και προετοιμάζοντας εκτεταμένη νοθεία, και αμέσως μετά να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα των νέων εκλογών θα τον ευνοήσει περισσότερο, εάν βέβαια προκύψει διαφορετική από τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων στη ρουμανική Βουλή.

Η οικονομική κατάσταση είναι τόσο τραγική ώστε η Βουλή, με πρόταση της αντιπολίτευσης, υιοθέτησε ομόφωνα διακήρυξη, με την οποία δεσμεύεται να τηρήσει όλους τους οικονομικούς δείκτες που συμφώνησε η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατεβάζοντας ιδιαίτερα το έλλειμμα στο 5,3% για το 2010, έναντι του 7,9% που αναμένεται για το 2009.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:42