search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:01
MENU CLOSE

HΠΑ: Σκότωσαν Aμερικανό τρομοκράτη

08.10.2011 13:16
HΠΑ: Σκότωσαν Aμερικανό τρομοκράτη - Media

Ο Άνουαρ αλ Αουλάκι, που σκοτώθηκε στην Υεμένη με πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είναι ο πρώτος Αμερικανός πολίτης τον οποίο στοχοποίησε για εξόντωση η αμερικανική κυβέρνηση!

Ο Άνουαρ αλ Αουλάκι, που σκοτώθηκε στην Υεμένη με πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είναι ο πρώτος Αμερικανός πολίτης τον οποίο στοχοποίησε για εξόντωση η αμερικανική κυβέρνηση!

Πρόκειται για έναν υεμενικής καταγωγής Αμερικανό πολίτη, ο οποίος γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό το 1971, όταν ο πατέρας του έκανε μεταπτυχιακές σπουδές εκεί. Οι γονείς του επέστρεψαν στην Υεμένη όταν εκείνος ήταν μόλις εφτά χρονών, ο Άνουαρ όμως προτίμησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει. Στο τέλος, κατέληξε να είναι ένας φλογερός ιμάμης, που κήρυττε το Κοράνι σε ένα τζαμί στην Καλιφόρνια και αργότερα στη Βιρτζίνια…

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, συναντήθηκε πολλές φορές με τρεις τουλάχιστον από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά για πολλούς Αμερικανούς, και ιδιαίτερα μουσουλμάνους, ήταν γνωστός απλώς ως ένας καταπληκτικός ρήτορας, ο οποίος έγινε πολύ γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους μουσουλμάνους των ΗΠΑ.

Στην Αλ Κάιντα

Οι ομιλίες του σε κασέτες ή στο διαδίκτυο ήταν από τις πιο ευπώλητες σε ολόκληρη την Αμερική. Τότε δεν ήταν γνωστός για οποιαδήποτε βίαιη πράξη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όμως, επέστρεψε στην Υεμένη όπου και φυλακίστηκε για δύο χρόνια και μετά την αποφυλάκισή του θεωρούνταν από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, που καλούσε σε άψογα αγγλικά τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να επιτεθούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών!…

Η CIA φρόντισε να τον συνδέσει τόσο με τον Αμερικανό ψυχίατρο που σκότωσε 13 άτομα σε αμερικανική βάση πριν από δύο χρόνια, όσο και με τον Νιγηριανό ο οποίος προσπάθησε να τοποθετήσει βόμβα σε πτήση προς το Ντιτρόιτ. Τελικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία οι Αμερικανοί έχουν γλιτώσει εκατομμύρια δολάρια, αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές, τον εντόπισαν στην Υεμένη και τον σκότωσαν…

Τώρα, η εξόντωση του Αουλάκι, μετά τον Οσάμα μπιν Λά-ντεν, εξυμνείται γιατί δεν χρειάστηκε ανάμιξη Αμερικανών στρατιωτών, κάτι το οποίο έχει υπολογιστεί ότι στοιχίζει ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που πολεμάει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή αλλού!

Στην περίπτωση βέβαια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δαπανώνται τουλάχιστον μερικά δισεκατομμύρια για να μπορούν να λειτουργούν, γιατί κάθε τέτοιο σκάφος έχει «πίσω του» μια ομάδα από 150 ή και περισσότερους ανθρώπους για τη λειτουργία και συντήρησή του.

Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι ότι με τα μη επανδρωμένα οι Αμερικανοί μπορούν να εξοντώνουν μερικούς ανεπιθύμητους, αλλά αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η επιχείρηση, στην οποία για πρώτη φορά εμπλέκεται Αμερικανός πολίτης.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε σπεύσει βέβαια να εξασφαλίσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωμοδότηση ότι είναι νόμιμο να θεωρηθεί στόχος κάποιος σαν τον Αουλάκι κάτω από περιστάσεις στις οποίες θεωρείται ότι οργανώνει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και δεν υπάρχει τρόπος να συλληφθεί και να παραδοθεί στη δικαιοσύνη!

Η πράξη αυτή θεωρήθηκε δίκαιη πράξη πολέμου και πολλοί επικαλέστηκαν ακόμη και την εξόντωση του Γιαπωνέζου ναυάρχου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν ο αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Κάποιοι, οι οποίοι προσπάθησαν έγκαιρα να εξασφαλίσουν δικαστική παρέμβαση για την περίπτωση του Αουλάκι, είδαν το αίτημά τους να απορρίπτεται με το σκεπτικό ότι σε περίοδο πολέμου το Σύνταγμα εναποθέτει στον πρόεδρο και το Κογκρέσο και όχι στα δικαστήρια την επιλογή των στρατιωτικών στόχων!…

Όμως, εξίσου αρκετοί προβάλλουν την άποψη ότι η δολοφονία του ήταν παράνομη, γιατί ως Αμερικανός πολίτης δικαιούνταν μια δίκαιη δίκη και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους κατήγορούς του στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο Αουλάκι μπορεί να ενέπνευσε επιθέσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τις οργάνωσε ή ήταν επιχειρησιακά αναμειγμένος σε αυτές, όπως έσπευσε να τονίσει δημοσίως ο πρόεδρος Ομπάμα για να είναι καλυμμένος απέναντι σε ενδεχόμενες δικαστικές περιπέτειες.

Ο αντίλογος, όμως, ακόμη και από Αμερικανούς πανεπιστημιακούς, είναι ισχυρός. Αυτοί τονίζουν ότι οι ιδέες του μπορεί να ήταν επικίνδυνες, ότι οι εκκλήσεις του «να σκοτώνονται αδιακρίτως Αμερικανοί» ήταν τελείως σε άλλη κατεύθυνση από αυτή στην οποία κινούνται οι μουσουλμάνοι ιερωμένοι στην Αμερική, αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος να εξοντωθεί με αυτό τον τρόπο.

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ετσι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ότι δεν τηρούν τις δικές τους αρχές και ότι σκοτώνοντας τον Αουλάκι τον μυθοποιούν και αυξάνουν τις πιθανότητες οι συνέπειες από την εξόντωσή του να είναι περισσότερες ή χειρότερες από την ίδια την πραγματική δράση του!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55