ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:54
MENU CLOSE

Από το ΔΕΣΤΕ στις βιτρίνες της HERMES

24.10.2012 10:39

Αναμφίβολα από τους πλέον πολυσχιδείς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Σωκράτης Σωκράτους δεν σταματάει να δημιουργεί και να παράγει τέχνη σε κάθε της εκδοχή, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Έναν χρόνο πριν, αφού συμμετείχε στην 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο γκρεμός και το ρέμα», επέστρεψε στην πατρίδα του την Κύπρο για να συμμετάσχει σε μια έκθεση μέσα στην Πράσινη Γραμμή, με τίτλο «Uncovered». Μια έκθεση που θα παρουσιαστεί επίσης στη Βηρυτό και την Κωνσταντινούπολη. Tο 2012 μοιάζει να του ανήκει θριαμβευτικά. Τον Απρίλιο ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία για να λάβει μέρος στην εκεί Μπιενάλε και, πριν προλάβει να γυρίσει πίσω, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο, του ανέθεσαν – μαζί με τον σχεδιαστή Μάικλ Αναστασιάδη – να επέμβει εικαστικά στα γραφεία της προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Και πριν πάρει ανάσα από τα ταξίδια πέρα – δώθε και τις υποχρεώσεις του για την HERMES, τον καλεί ο Τζακ Περσεκιάν να συμμετάσχει στην 3η Μπιενάλε της Παλαιστίνης.
Έτσι βρέθηκε έναν ολόκληρο μήνα σε ένα πανάρχαιο χωριό κοντά στη Ραμάλα να «σκηνοθετεί» τη ζωντανή μνήμη της περιοχής μέσα από αντικείμενα και μεμοραμπίλια των κατοίκων της που θα εκτίθενται μέσα σε μία σπηλιά. Ένα site specific μόνιμο έργο – εγκατάσταση για την παράδοση και την Ιστορία του παλαιστινιακού λαού. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για τις 7 Νοεμβρίου και ο ίδιος μόλις πέταξε πίσω για να αφιερωθεί αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του έργου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καθιστώντας τον πια, μέσα από αυτήν του τη στροφή, έναν καλλιτέχνη σαφώς πιο πολιτικοποιημένο, σε μια εποχή που, όπως πιστεύει και ο ίδιος, η τέχνη δεν μπορεί πια να είναι διακοσμητική, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αγωνίες της παγκόσμιας κρίσης. Ως εκ τούτου, και το βιβλίο φωτογραφιών του που μόλις κυκλοφόρησε στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που ορίζει και ο τίτλος του: «The history of the war of Cyprus».

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:53
Exit mobile version