ΚΥΡΙΑΚΗ 21.12.2025 07:44
MENU CLOSE

Σαμαράς: «Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι»

14.04.2014 18:02

Μέτρα – ασπιρίνες για τους αστέγους, που έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία τετραετία, ως απόρροια της πολιτικής των μνημονίων, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Κοινωνία είμαστε όλοι μας. Και αν συνεργαστούμε πιο στενά και πιο αποτελεσματικά, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί πρότυπο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες.

Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση,το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.»
 
Βέβαια, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου (ΚΥΑΔΑ) οι άστεγοι μόνο στην πρωτεύουσα ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.000, οπότε γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα αφορά πολύ μικρό αριθμό αστέγων.

Ο πρωθυπουργός όμως δεν αρκέστηκε σε μία απλή παρουσίαση του προγράμματος αλλά εμφανίστηκε… περήφανος για το έργο της κυβέρνησης, που επιστρέφει στο λαό ότι δημιουργήθηκε με τις θυσίες του!
 
«Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21.12.2025 07:34
Exit mobile version