search
ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 06:34
MENU CLOSE

H Rebecca Lazier έρχεται στην Πάτρα

16.07.2014 18:40
H Rebecca Lazier έρχεται στην Πάτρα  - Media

Η σπουδαία χορογράφος, Rebecca Lazier έρχεται στην Πάτρα, για να παρουσιάσει μαζί με την ομάδα της, την παράσταση «Coming Together/Attica» που βασίζεται στο έργο του Rzewski.

Η σπουδαία χορογράφος, Rebecca Lazier έρχεται στην Πάτρα, για να παρουσιάσει μαζί με την ομάδα της, την παράσταση «Coming Together/Attica» που βασίζεται στο έργο του Rzewski.
 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα βρεθεί η Rebecca Lazier και η ομάδα της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Η ίδια θα δώσει επίσης ένα masterclass για χορευτές και σπουδαστές χορού, την παραμονή της παράστασης (23/7, 11:30 – 13.00), στο κέντρο χορού Dancarte της Τατιάνας Λοβέρδου.
 
Η παράσταση είναι βασισμένη στο μουσικό έργο του Rzewski, Coming Together που δημιουργήθηκε το 1971 και αποτελεί αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, αυτό της εξέγερσης των φυλακισμένων στις φυλακές Attica στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με το αίτημα να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους να τους φέρονται «ως ανθρώπινα όντα».
Οι διαδηλώσεις είχαν βίαιο τέλος με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες και από την πλευρά των φυλακισμένων και από εκείνη των δεσμοφυλάκων.
 
Το μουσικό έργο Attica είναι στην ουσία η συνέχεια του Coming Together, και μια νέα ματιά στην ιστορία αυτής της εξέγερσης μετά την λήξη της, ίσως από την μεριά ενός εκ των συμμετεχόντων που μετά αποφυλακίστηκε.
 
Η Rebecca Lazier εντυπωσιάστηκε κι εμπνεύστηκε από το μουσικό έργο του Rzewski χωρίς να γνωρίζει την ιστορία στην οποία αναφέρεται το έργο αυτό. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις λεπτομέρειες της μουσικής σύνθεσης, άρχισε να εργάζεται σε μια χορογραφική δομή αντίστοιχη της μουσικής – αυτό που ο συνθέτης αποκαλεί «τετραγωνισμό» με την σταδιακή πρόσθεση και αφαίρεση μουσικών ενοτήτων.
Η προσπάθεια της Lazier ήταν να δώσει χορευτική δομή στη μουσική και να προσκαλέσει το κοινό να βρει τα δικά του νοήματα πάνω στις έννοιες του εγκλεισμού, της απομόνωσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της κοινωνικής αλλαγής.
 
Ιnfo: Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα, 21.30, 10 – 15 ευρώ, www.festivalpatras.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 06:25