ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:20
MENU CLOSE

Bank of America: Ο Τσίπρας μπορεί να γίνει ο νέος Λούλα

13.01.2015 16:42

Ομοιότητες μεταξύ του αριστερού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα βλέπει η ανάλυση της Bank of America. Το 2002 ο Λούλα είχε φοβίσει τις αγορές ωστόσο με την ανάληψη των καθηκόντων του διαμόρφωσε μια «φιλική» πολιτική και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, δημιουργώντας ένα μικρό θαύμα.

Η ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι καλύτεροι όροι εμπορίου ώθησαν σημαντικά την κατανάλωση και έκαναν ευκολότερο για τη Βραζιλία να επιτύχει ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα παρά τη σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών τη συγκεκριμένη περίοδο. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 64,4% του ΑΕΠ από 77,8% του ΑΕΠ κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Λούλα. Έτσι με σταθερές επιδόσεις τα προηγούμενα χρόνια η Βραζιλία είχε αρκετό χρόνο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να προστατεύσει την οικονομική δραστηριότητα κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
 
Οι προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα
 
Σύμφωνα με την BofA, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ευκταία κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της Τρόικα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
 
• Να αναδειχθεί κυβέρνηση, πιθανότατα συνεργασίας, καθώς σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα έχουμε να κάνουμε μια ισχνή πλειοψηφία, άρα και εύθραυστη. Η ενδεχόμενη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου, κάτι που θα μεγεθύνει την αβεβαιότητα.
 
• Η νέα κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιδείξει μια ισχυρή δέσμευση ότι επιθυμεί να φτάσει σε συμφωνα με την Τρόικα. Αυτό είναι απαραίτητο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ώστε να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα πέρα από το Φεβρουάριο, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διαπραγματεύσεις αλλά και για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
 
• Όπως και να πάει η διαπραγμάτευση, θα χρειαστεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος (κοινό έδαφος) έτσι το αποτέλεσμα να είναι πολιτικά αποδεκτό από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.
 
Η νέα Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει μία συμφωνία που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Επίσης τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν μία συμφωνία που θα προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά θα υπόκειται σε αξιόπιστους όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την BofA η Ελλάδα έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη εντός του προγράμματος με την τρόικα, αφού πάνω από το 80% των δανείων το κατέχει σήμερα ο επίσημος Τομέας. Ωστόσο η Ελλάδα χάνει τη διαπραγματευτική της ισχύ εάν η κυβέρνηση εμφανιστεί ως μη πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις κλειδιά του προγράμματος.
 
Η ιδανική συμφωνία
 
Υπάρχει βέβαια και η ιδανική συμφωνία που αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα με λιγότερο δημοσιονομική προσαρμογή αλλά περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα τη νέα υποστήριξη από την Τρόικα υπό τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, την υποστήριξη της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE και τέλος την ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα OSI. 
 
Η BofA θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να αποτελέσει και το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας. Από εκεί και έπειτα αυτό θα καθορίσει και τα υπόλοιπα: τις μεταρρυθμίσεις και το OSI.

πηγή iefimerida

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
Exit mobile version