ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:35
MENU CLOSE

Κάνε πίσω Μπιλ Γκέιτς: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

10.12.2016 09:56

 

Επιχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Γουόρεν Μπάφετ δεν μπορούν καν να… ονειρευτούν το μέγεθος του πλούτου που στο βάθος της Ιστορίας κάποιοι άνθρωποι είχαν στα χέρια τους. Σύμφωνα με ιστορικούς, για παράδειγμα, ο Τζένγκις Χαν κατείχε εδάφη που απλώνονταν από την Κίνα ως την Ευρώπη, στο απόγειο της ισχύος του.

Κι αν ο Τζένγκις Χαν κυριαρχούσε στο real estate, o Άλαν ο Ερυθρός, ο οποίος συμμετείχε στην κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς, κατέληξε να έχει περιουσία που αντιστοιχούσε σε σημερινά 194 δισ. δολάρια. Ακόμα πιο πλούσιος ήταν ο Αύγουστος Καίσαρας, ο οποίος σε κάποια φάση ήταν ιδιοκτήτης (!) της Αιγύπτου (μεταξύ άλλων) και η περιουσία του υπολογίζεται σε σημερινά 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ακόμα και η περιουσία αυτών των ανθρώπων ωχριά μπροστά στον αυτοκράτορα της Κίνας Σεντζόνγκ, ο οποίος στη διάρκεια της κυριαρχίας του κατείχε το 25% με 30% του συνολικού ΑΕΠ του πλανήτη. Και τέλος υπάρχει και ο Μάνσα Μούσα, βασιλιάς του Μάλι ο οποίος έζησε από το 1280 ως το 1337. Τότε το Μάλι παρήγαγε το περισσότερο χρυσάφι στον κόσμο.

Για να γίνει κατανοητό πόσο πλούσιος ήταν ο Μάνσα Μούσα, αρκεί να ειπωθεί ότι ο πλούτος του είναι… απερίγραπτος. Ιστορικοί έχουν παραδεχθεί ότι ο πλούτος του Μάνσα Μούσα ήταν τόσο δύσκολο να περιγραφεί που για να τον προσεγγίσουν έχουν φτιάξει ένα “παιχνίδι”: καλούν να φανταστούμε πόσο χρυσάφι μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος και στη συνέχεια να το διπλασιάσουμε και ίσως κατανοήσουμε το μέγεθος του πλούτου του Μάνσα Μούσα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:31
Exit mobile version