search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:18
MENU CLOSE

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, που δεν τον γνωρίζει ούτε ο θυρωρός

17.04.2024 14:41
platt-new

Έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, κι ωστόσο δεν τον γνωρίζουν ούτε οι εργαζόμενοι στις εταιρίες του.

Όπως γράφει η Mirror, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας είναι ο Μάικλ Πλατ και ζει μια ζωή κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας, παρόλο που ο ίδιος αστειευόμενος είπε σε έναν ταξιτζή ότι είναι «το άτομο που κερδίζει τα περισσότερα, στον κόσμο των χρηματοοικονομικών».

Ο Μάικλ Πλατ έχει φροντίσει να καλύπτεται από μυστήριο μεγάλο μέρος της προσωπικής του ζωής. Είναι πάντως γνωστό πως διανύει το 56ο έτος της ηλικίας του και η περιουσία του ξεπερνά εκείνη των δισεκατομμυριούχων σερ Τζιμ Ράτκλιφ και Τζέιμς Ντιζόν.

Γεννημένος στο Πρέστον, ο Μάικλ Πλατ, έκανε το μεγάλο βήμα το 2000, όταν μαζί με τον επιχειρηματία Γουίλιαμ Ριβς ίδρυσαν την επενδυτική εταιρία BlueCrest Capital Management. Η εταιρία αυτή λειτουργεί ως προσωπικό επενδυτικό όχημα για τους εργαζόμενους και κάποιους συγκεκριμένους συνεταίρους και όχι για εξωτερικούς πελάτες και κατάφερε να αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων στους δύο συνιδρυτές.

Ο ίδιος ο Πλατ δεν συνηθίζει να εμφανίζεται στα γραφεία της εταιρίας του και γι αυτό λέγεται πως ούτε ο εργαζόμενος στον χώρο υποδοχής δεν γνωρίζει την ταυτότητά του. Έχει παρέλθει πάνω από μία δεκαετία αφότου ο Μάικλ Πλατ έδωσε μια συνέντευξη και λέγεται πως δεν απαντά σε μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του.

Δεν αγαπά τους… παπαράτσι, αλλά ούτε και τις φωτογραφίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις. Το 2006, όταν ο Μάικλ Πλατ και ο Γουίλιαμ Ριβς έδωσαν συνέντευξη στους Times, αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν. «Διαφυλάττουν την ιδιωτικότητα τους με πάθος», σχολίασε ο αρχισυντάκτης των Times, Πάτρικ Χόσκινγκ.

Ο viral διάλογος με τον ταξιτζή

Ωστόσο, ο Πλατ έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και το 2019 έγινε viral ο διάλογος που είχε με έναν ταξιτζή στη Νέα Υόρκη.

Ο οδηγός τον ρώτησε τι δουλειά κάνει για να ζήσει, κι ο Μάικλ Πλατ του απάντησε πως είναι το άτομο που αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο.

«Είσαι το άτομο που κάνει τι;;;» τον ρώτησε ο ταξιτζής.

«Είμαι το άτομο που αποκομίζει τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο των χρηματοοικονομικών. Σε όλο τον κόσμο», απάντησε ο Μάικλ Πλατ.

Το περιστατικό έγινε viral στα social media και ο ίδιος ο Μάικλ Πλατ σχολίασε πως αστειευόταν «μετά από ένα καλό μπουκάλι κρασί με έναν φίλο».

Η πορεία προς την κορυφή και οι μπελάδες

Ο Μάικλ Πλατ ήταν 14 χρόνων όταν έκανε την πρώτη επένδυση, με τις 500 λίρες που του έκανε δώρο για τα γενέθλιά του, η γιαγιά του. Σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στο LSE και όσο διαρκούσαν οι σπουδές του επένδυσε σε εταιρίες του δημοσίου που εκείνη την εποχή ιδιωτικοποιούνταν, με αποτέλεσμα να κερδίσει 30.000 λίρες. Όμως στην χρηματοπιστωτική κρίση τον Οκτώβριο του 1987, έχασε τα μισά χρήματα που είχε μέσα σε μια μέρα. Ο ίδιος λέει ότι είναι μία από τις ελάχιστες φορές που δεν τα κατάφερε. Εντάχθηκε στο δυναμικό της join JP Morgan για να ιδρύσει ύστερα από μία δεκαετία την δική του εταιρία, την BlueCrest.

Το 2020 η εταιρία του βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όταν υποχρεώθηκε από τις αμερικανικές αρχές να πληρώσει 170 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές. Έναν χρόνο αργότερα οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 40 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρία «για αστοχίες σύγκρουσης συμφερόντων», κάτι που η εταιρία αρνήθηκε και η υπόθεση εκκρεμεί στη δικαιοσύνη. Το εφετείο αποφάνθηκε ότι οι εταίροι της BlueCrest πρέπει να είναι υπόλογοι για φόρο εισοδήματος και μάλιστα αναδρομικά, από το 2008.

Πάντως ο Μάικλ Πλατ παρά τις περιπέτειες αυτές εξακολουθεί να έχει περιουσία ύψους άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών, διατηρώντας ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, έχει ένα προσωπικό τζετ Bombardier Challenger και είναι συλλέκτης έργων τέχνης.

Ο Μάικλ Πλατ έχει δύο παιδιά από τον γάμο με την πρώην σύζυγό του, Ελεν Σάντερσον. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Μάρκους, που είναι γύρω στα 25, εντάχθηκε ήδη στο δυναμικό της BlueCrest για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.

Διαβάστε επίσης:

Μίκουλας Τζουρίντζα: «Το Ιράν να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Εικόνες χάους στο Ντουμπάι από τον πρωτοφανή κατακλυσμό (videos)

Ανησυχία ΟΗΕ για την έξαρση χολέρας στην Υεμένη – 75 θάνατοι από τον Οκτώβριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34