ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Διαρκής κατάχρηση εξουσίας - Συνεχίζονται και επί ΣΥΡΙΖΑ οι αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος διαδηλωτών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2056
17/1/2019
19.01.2019 04:00

 

Οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη 15.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών – με αδιαφανή κριτήρια, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις – «ξύπνησε» ένα νέο «κύμα βίας» των ΜΑΤ με άγριο ξύλο, εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό δύο καθηγητών και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με απώλεια ακοής λόγω της ρίψης «στα τυφλά» χειροβομβίδας κρότου – λάμψης από αστυνομικό.

Αυτή η εγκληματική ενέργεια ενός ένστολου, ο οποίος υπηρετεί σε μια ευαίσθητη υπηρεσία όπως τα ΜΑΤ, που σκοπό έχει την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας και όχι τον σοβαρό τραυματισμό πολιτών, ευλόγως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και εντός της αστυνομίας.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τον τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ, δήλωσε:

«Θεωρώ απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες τις σημερινές ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θοδώρα Δριμάλα. Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μην λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές εποχές δεν είναι ανεκτές».

«Απαράδεκτη και δολοφονική ενέργεια που αντιβαίνεις τις αρχές της υπηρεσίας και αγγίζει τα όρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας» χαρακτήρισαν την ενέργεια του αστυνομικού ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από το αρχηγείο διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ.

Παρ’ όλα αυτά, τρεις ημέρες αργότερα – την περασμένη Δευτέρα – και η νέα πορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και φοιτητών στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές με τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο της Βουλής και τον τραυματισμό στην πλάτη της εκπαιδευτικού Βενετίας Ρέππα. Η καθηγήτρια φέρει βαρύ θλαστικό τραύμα και έγκαυμα στην πλάτη, το οποίο, όπως υποστηρίζει, προκλήθηκε από ευθεία βολή εκτοξευτήρα δακρυγόνου. Από την πλευρά τους πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αμφισβητούν τον ισχυρισμό της εκπαιδευτικού.

Μιλώντας στο «Ποντίκι» ανέφεραν ότι «κατ’ αρχάς στην αστυνομία δεν διατίθεται τέτοιο εξάρτημα», καθώς και ότι «η κ. Ρέππα δεν επιθυμεί να προσέλθει ώστε να καταθέσει σχετικά με το συμβάν». «Επιπλέον», αναφέρει η «πηγή» της ΕΛ.ΑΣ., «η παθούσα έχει τραύμα στην πλάτη και συνεπώς θεωρείται πιθανότερο να τραυματίστηκε τυχαία από αντικείμενο που εκτοξεύθηκε από τη μεριά των διαδηλωτών προς τους αστυνομικούς». Αυτά ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ.

 

Καταδικάζουν οι γιατροί

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα νέα κρούσματα βίας από τα ΜΑΤ εις βάρος πολιτών επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα της κατάχρησης εξουσίας και ανεξέλεγκτης βίας, καθώς επίσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση χημικών, χειροβομβίδων – κρότου λάμψης και σωματικής σύγκρουσης, από τις δυνάμεις καταστολής.

«Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες νέων περιστατικών αστυνομικών βίας εις βάρος πολιτών από τα ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών πολλοί διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ είχαμε και τον σοβαρό τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Ειδικά όσον αφορά τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, η χρήση τους από μικρή απόσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή κώφωση. Είναι πολεμικό όπλο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εις βάρος του πλήθους. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βιαιότητας, αλλά – ανεξαρτήτως κυβερνήσεων – η κατάσταση δεν βελτιώνεται».

Τα παραπάνω δήλωσε στο «Π» ο διευθυντής νευρολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Ευθύνη, πέρα από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρουν και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας κ. Ξανθός και Πολάκης, οι οποίοι όφειλαν να καταδικάσουν τα περιστατικά και να κάνουν άμεση παρέμβαση στους ομολόγους τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών» πρόσθεσε ο Π. Παπανικολάου.

 

Ολέθριες συνέπειες

Παρ’ όλο που σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο (2014), έχει απαγορευτεί η χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, στη χώρα μας η χρήση τους εγκρίθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο η αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από αστυνομικούς των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ υπενθύμισαν πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο μέσο καταστολής, που χρησιμοποιείται ευρέως στα σώματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Το «Π» παραθέτει μια σειρά περιστατικά τραυματισμού διαδηλωτών, αλλά και αστυνομικών λόγω ατυχήματος:

● 3.2.2009: Τραυματισμός του δημοσιογράφου Θοδωρή Παναγιωτίδη ύστερα από ρίψη χειροβομβίδας κρότου – λάμψης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Δήμου Αθηναίων.

● 27.10.2010: Σοβαρός τραυματισμός άνδρα των ΜΑΤ από έκρηξη χειροβομβίδας κρότου – λάμψης.

● 15.6.2011: Τραυματισμός του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από ρίψη χειροβομβίδας κρότου – λάμψης μέσα σε στοά, που είχε ως συνέπεια τη μόνιμη ολική απώλεια ακοής του θύματος.

● 29.6.2011: Αστυνομικός των ΜΑΤ ακρωτηριάστηκε όταν χειροβομβίδα κρότου – λάμψης εξερράγη στα χέρια του, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα (κίνημα των Αγανακτισμένων).

● 11.1.2019: Σοβαρός τραυματισμός του βουλευτή του ΚΚΕ Στάθη Δελλή ύστερα από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου – λάμψης στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εκπαιδευτικών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπέστη ρήξη τυμπάνου.

Και πολλά άλλα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών πολιτών που προκλήθηκαν, τα δέκα τελευταία χρόνια, από «τυφλά χτυπήματα» ανδρών των ΜΑΤ με κλομπ στο κεφάλι, αλόγιστη χρήση χημικών – δακρυγόνων κ.ά.

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:40
Exit mobile version