ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:29
MENU CLOSE

Στο μουσείο εγκλημάτων που βρίσκεται στην Αθήνα, μπορείτε να δείτε τον Γιαγκούλα (Video)

01.07.2019 05:46

 

Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφθηκε το Μουσείο Εγκληματολογίας και κατέγραψε τα εκθέματά του.

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1932 από τον καθηγητή Ιατροδικαστικής Ιωάννη Γεωργιάδη ενώ το 1974 άρχισε να αναπτύσσεται περαιτέρω. Ανήκει στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους από φοιτητές Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, αστυνομικούς,  βιολόγους, νοσηλευτές, κοινωνιολόγους.

Αναφερόμενη στον ιδρυτή του μουσείου, η διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου και καθηγήτρια Τοξικολογίας, Μαρία Στεφανίδου- Λουτσίδου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Ο κ. Γεωργιάδης ήταν μία διαπρεπής προσωπικότητα, ένας μανιακός συλλέκτης των διαφόρων εκθεμάτων που είχαν σχέση με το έγκλημα, όλων των πειστηρίων του εγκλήματος και σιγά σιγά το 1932 ίδρυσε το Εγκληματολογικό Μουσείο το οποίο στα εκθέματά του περιλαμβάνει πάμπολλα ετερόκλητα αντικείμενα που έχουν σχέση με το έγκλημα. Βλέπουμε ότι πίσω από κάθε αντικείμενο υπάρχει και ένα έγκλημα που αφορά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργιάδης υπήρξε Ολυμπιονίκης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 που έγιναν στο Ζάππειο Μέγαρο, Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και τα ξίφη του τα έχει δωρίσει στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Προσέφερε πάρα πολλά στην ιατρική και στην κοινωνία. Το μουσείο μας περιλαμβάνει περίπου 1.500 εκθέματα, εκθέματα τοξικολογικού ενδιαφέροντος, μεγάλη συλλογή από ναρκωτικές ουσίες στις οποίες εκπαιδεύονται και οι φοιτητές να αναγνωρίζουν το κάθε ναρκωτικό, μεγάλη συλλογή από όπλα, πυροβόλα όπλα κυρίως με τα οποία έχουν γίνει εγκλήματα ή αυτοκτονίες, συλλογή από δέρματα που έχουν αφαιρεθεί από νεκρούς, βέβαια μέχρι τη δεκαετία του 1950 μετά απαγορεύτηκε αυτό, δέρματα με τατουάζ».

Πίσω από τα εκθέματα που βρίσκονται στο Μουσείο κρύβεται και μία ιστορία, όπως αυτή του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα. Το κεφάλι του μαζί με την περίφημη «Παρδάλα» με την οποία, εκτιμάται ότι σκότωσε 54 ανθρώπους εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Στην «Παρδάλα», τη μαχαίρα του, που είχε αποκτήσει το 1917 είχε χαράξει μάλιστα και ένα ανορθόγραφο μήνυμα όπου κατακεραύνωνε την ελληνική δικαιοσύνη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:28
Exit mobile version