ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Νόμιζε ότι έφαγε αβοκάντο κι έπαθε σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

23.09.2019 18:09

 

Η 60χρονη ισχυρίζεται ότι έφαγε ένα κουταλάκι του γλυκού από το ιαπωνικό φυτό σε γάμο που πήγε ως προσκεκλημένη.

Αρχικά αισθάνθηκε πόνο στο στήθος που υποχώρησε μόνος του. Την επόμενη μέρα, πήγε στο νοσοκομείο με το παράπονο ότι αισθανόταν δυσφορία.

Οι γιατροί στο Ισραήλ διέγνωσαν ότι πάσχει από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.

Αυτό συμβαίνει όταν η αριστερή κοιλία της καρδιάς επεκτείνεται και αλλάζει σχήμα, προκαλώντας την εξασθένηση της καρδιάς.

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση στην οποία τροφή προκαλεί την κατάσταση, εκτός από την αναφυλαξία.

Η γυναίκα επανήλθε πλήρως μέσα σε ένα μήνα.

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Η αιτία του είναι ασαφής, ωστόσο συνήθως προκαλείται από άγχος σε περιόδους πένθους, κακοποίησης ή οικονομικών ανησυχιών.

«Οι μόνες αναφορές για το σύνδρομο αυτό που προκλήθηκε από τα τρόφιμα χαρακτήρισαν την αναφυλαξία ως τον μηχανισμό που προκαλούσε το takotsubo», έγραψαν οι συγγραφείς, υπό την καθοδήγηση της δρ. Alona Finkel-Oron.

Ωστόσο, η ιατρική ομάδα πρόσθεσε ότι η αναφυλαξία – που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή – δεν υπήρχε στην περίπτωση αυτή.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά της καρδιομυοπάθειας takotsubo που προκαλείται από την κατανάλωση γουασάμπι», επισήμαναν.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη γυναίκα που έτρωγε το γουασάμπι, αισθάνθηκε μια πίεση στο στήθος της που εξαπλώθηκε στα χέρια της και κράτησε για αρκετές ώρες.

Αποφάσισε να μείνει στο γάμο, με τον πόνο να υποχωρεί σταδιακά.

Ο καρδιακός ρυθμός της γυναίκας και το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα ήταν φυσιολογικά και δεν έδειξε σημάδια πυρετού.

Υπέρηχοι έδειξε «μέτρια δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας», ένα σημάδι της καρδιομυοπάθειας takotsubo.

Το γουασάμπι πιστεύεται ότι προκάλεσε μια περίσσεια κατεχολαμινών, μια κατηγορία ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του στρες. Το συστατικό μπορεί επίσης να έχει οδηγήσει σε «υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος».

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γουασάμπι έχει «νευροπροστατευτική, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση», γράφουν οι συγγραφείς. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές τυπικά έλεγξαν μόνο «χαμηλές δόσεις του συστατικού».

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η γυναίκα κατανάλωσε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού του γουασάμπι, ποσότητα που θεωρείται «ασυνήθιστα μεγάλη».

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:14
Exit mobile version