search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:12
MENU CLOSE

Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Δωρεάν εξετάσεις για τρία είδη καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα

29.04.2024 09:19
adonis_mitsotakis_new

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή (26/4) το απόγευμα στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη σώζει ζωές» και παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Το προληπτικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με την εφαρμογή, για πρώτη φορά στην χώρα μας, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης, το υπουργείο Υγείας μέσα από αυτό το εμβληματικό πρόγραμμα screening του πληθυσμού, στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμός των τεσσάρων κυριότερων χρόνιων νοσημάτων που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας, δηλαδή τον καρκίνο του μαστού, του τράχηλου της μήτρας και του παχέος εντέρου αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλο θεραπείας που βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Αναλυτικά:

1. Καρκίνος του μαστού: Στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά διευρύνονται τα ηλικιακά όρια, και πλέον αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74.

2.⁠ Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Για όλες τις γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

3.⁠ Καρκίνος του παχέος εντέρου: Για πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Το πρόγραμμα αρχίζει τον Ιούνιο.

⁠ 4. Καρδιαγγειακά νοσήματα: Για όλους τους πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, που θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για τον καρκίνο του μαστού

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», είναι ήδη σε εξέλιξη. Από τις 8 Μαΐου αναμένεται να αποσταλούν και τα σχετικά sms και στις νέες δικαιούχους. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες-μια ολόκληρη πόλη.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Στις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση «test pap»(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Εκτιμάται ότι 9 στις 10 γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών.  Περιλαμβάνει  δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Εντός του β’ εξαμήνου του έτους αρχίζει το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.  Επιδίωξη είναι η παρέμβαση  για να ελαττωθούν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι με βάση τις έρευνες, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1,5 εκ. πολίτες που πάσχουν από υπέρταση αλλά δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Για την υλοποίηση του προγράμματος διατίθενται περισσότερα από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για κάποια αξιοποιούνται και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ (καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος). Το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και αυτών των προληπτικών προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία υιοθέτησης μιας ολιστικής αντιμετώπισης έναντι στα νοσήματα αυτά, με στρατηγική, συντονισμένη προσπάθεια και σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα: «Στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική θεραπεία. Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων. Αυτή η προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη – ανάμεσα σε αυτά και την Ελλάδα – να διασφαλίσουν ότι έως το 2025 θα προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος στο 90% του πληθυσμού».

Από την πλευρά του ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι « αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία και ενσωματώνοντας ψηφιακές λύσεις συμβάλλουμε στα προγράμματα πρόληψης ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και καθημερινές ανάγκες του πολίτη, όπως το να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα ώρα και στιγμή τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά, τα ραντεβού, ακόμη και τις ιατρικές εξετάσεις του.

Με την σειρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που γίνεται μία τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου “Προλαμβάνω”. Είναι γεγονός ότι η Πρόληψη στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ οργανωμένο και συστηματικό χαρακτήρα. Η επαφή των πολιτών με το σύστημα υγείας συνήθως γίνεται αφότου εκδηλωθεί το σύμπτωμα. Και αυτό ακριβώς ερχόμαστε να αλλάξουμε. Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι απλά να μην πεθάνουμε, αλλά να μην αρρωστήσουμε.  Πρόληψη λοιπόν και εστίαση στις ομάδες που μαστίζονται από τις ανισότητες στην υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην Υγεία. Από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”».

Διαβάστε επίσης:

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου μέσα σε ένα απλό δωμάτιο» – Πήρε «φακελάκι» ο γιατρός, λέει η μητέρα του

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αρχαιοφύλακα

Άρειος Πάγος: Απέλυσε πέντε δικαστές που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα δικαστικές αποφάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:12