ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Μπανάνες: Προκαλούν δυσκοιλιότητα ή «ανακουφίζουν»;

15.01.2020 15:04

 

Συμπερασματικά: Οι μπανάνες είναι μια αρκετά καλή πηγή φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με τη δυσκοιλιότητα. Εντούτοις, οι αποδείξεις σχετικά με αυτό είναι μάλλον αντιφατικές.

Το ανθεκτικό στην πέψη άμυλο, είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των φυτικών ινών. Διαφεύγει της πέψης μέσω του λεπτού εντέρου και καταλήγει στο παχύ έντερο όπου θρέφει τα καλά βακτήρια που κατοικούν εκεί. Το ότι θρέφει αυτά τα βακτήρια είναι καλό. Παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία συνεισφέρουν στην υγιεινή πέψη και ωφελούν τον μεταβολισμό. Πριν ωριμάσει, η μπανάνα αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από άμυλο, το οποίο φτάνει το 70-80% του καθαρού της βάρους. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του αμύλου είναι άμυλο ανθεκτικό στην πέψη. Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, η ποσότητα του αμύλου και του ανθεκτικού αμύλου μειώνεται και μετατρέπεται σε σάκχαρα. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί σαν τις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα. Μια έρευνα έδειξε ότι δυσκοίλια ποντίκια που τρέφονταν με ανθεκτικό άμυλο από μπανάνες παρουσίασαν πιο γρήγορη κίνηση των κοπράνων στα έντερα τους. Εν τέλει, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πράσινες μπανάνες έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της διάρροιας σε παιδιά και ενήλικες. Αυτή η ιδιότητά τους αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο.

Συμπερασματικά: Το ανθεκτικό άμυλο στις πράσινες μπανάνες συμπεριφέρεται όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας.

Πολλά άρθρα στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχουν έρευνες που να το επιβεβαιώνουν αυτό αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μπανάνες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα. Σε μια μελέτη, Γερμανοί ερευνητές ερεύνησαν τις αντιληπτές επιπτώσεις διαφόρων τροφών στην πυκνότητα των κοπράνων. Ερεύνησαν τρεις ομάδες: 766 ασθενείς με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στους οποίους η δυσκοιλιότητα ήταν το κύριο σύμπτωμα, 122 δυσκοίλιους ασθενείς και 200 υγιή άτομα που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου. Όταν οι τρεις ομάδες ερωτήθηκαν ποια φαγητά ή ποτά τους προκαλούσαν δυσκοιλιότητα, το 29-48% ανέφερε τις μπανάνες. Στην πραγματικότητα, μόνο η σοκολάτα και το λευκό ψωμί αναφέρθηκαν συχνότερα. Συμπερασματικά: Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα παρόλο που μια έρευνα βρήκε ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως προκαλούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά καλή ανοχή στις μπανάνες, τουλάχιστον όταν αυτές καταναλώνονται με μέτρο. Βελτιώνουν την πεπτική υγεία και έχουν προβιοτικά οφέλη καθώς θρέφουν τα καλά βακτήρια των εντέρων και ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Μια μελέτη 34ων υπέρβαρων γυναικών, εξέτασε πώς η κατανάλωση μπανανών επηρέασε τα βακτήρια των εντέρων. Αφού οι συμμετέχουσες έτρωγαν δυο μπανάνες την ημέρα για δυο μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στα ωφέλιμα βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά βακτήρια. Επιπλέον, η ομάδα που έτρωγε μπανάνες ανέφερε βελτίωση σε πεπτικά συμπτώματα όπως το φούσκωμα κι ο στομαχόπονος.

Συμπερασματικά: Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την πέψη. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μπανάνες τείνουν να μειώνουν την δυσκοιλιότητα παρά να την προκαλούν. Εντούτοις οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι μπανάνες τους προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αν νιώθετε ότι οι μπανάνες σας προκαλούν δυσκοιλιότητα, τότε απλά καταναλώστε λιγότερες. Αν κι αυτό δεν αποδίδει, δοκιμάστε να τις εξαλείψετε από την διατροφή σας για να δείτε αν αυτό βοηθάει. Άλλωστε είμαστε όλοι διαφορετικοί. Μια τροφή που εσάς σας ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε κάποιον άλλο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:58
Exit mobile version