ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:56
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Προειδοποίηση Πούτιν σε Μακρόν «Απαράδεκτες οι απόπειρες παρέμβασης»

01.10.2020 09:01

 

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Πούτιν και Μακρόν πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος στο Βίλνιους με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. 

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν κάνει λόγο γι’ αυτή τη συνάντηση, όμως το Μέγαρο των Ηλυσίων διευκρίνισε σήμερα ότι ο Μακρόν αναφέρθηκε σε αυτή κατά τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε ότι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ανοικτή σε έναν διάλογο με τη Ρωσία και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να το λάβει υπόψη του».

Η «επί της αρχής θέση» της Ρωσίας είναι ότι «όλες οι απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυριάρχου κράτους και άσκησης εξωτερικής πίεσης στις νόμιμες αρχές είναι απαράδεκτες», τόνισε το Κρεμλίνο. Η Λευκορωσία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου. 

Οι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν στην πρόταση να βρεθεί λύση στην κρίση «μέσω της μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», ανάφερε η γαλλική προεδρία. 

Ερωτηθείσα σήμερα το πρωί από το RTL η Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα ο Μακρόν να καλέσει τον Πούτιν να δεσμευθεί σε μια μεσολάβηση: «Πάντα λέμε ότι παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο. Επιθυμούμε οι γειτονικές χώρες να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη διαπραγμάτευση». 

«Θα ήταν θαυμάσιο αν ο πρόεδρος Μακρόν μπορέσει να καλέσει για παράδειγμα τον Πούτιν να συμμετάσχει» στη μεσολάβηση, πρόσθεσε. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:53
Exit mobile version