search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:06
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2185
8-7-2021
09.07.2021 07:00
self_test_kosmos-new

Μάλλον κάπως διαφορετικά πρέπει να φανταζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεύτερη επέτειο της νίκης της Ν.Δ. στις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας πριν από δυο καλοκαίρια. Ωστόσο, ενώ πέρσι τα πρώτα γενέθλια της «γαλάζιας» κυβέρνησης εμπεριείχαν και μια δόση αισιοδοξίας καθώς η χώρα είχε αντιμετωπίσει σχεδόν υποδειγματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid-19, φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για χαμόγελα.


Είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να περνούν, σχεδόν σε χρόνο μηδέν, από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά». Καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού αλλά αντιθέτως μοιάζουν να προκαλούν σοβαρό πισωγύρισμα. Και αυτό, ελάχιστες μόλις εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και λήξη της σχεδόν εξάμηνης καραντίνας στην οποία είχε μπει η χώρα.


Και αν προφανώς η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και προκαλούν νέες πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα σχεδόν όλων των χωρών, το ζήτημα της αντιμετώπισης του νέου κινδύνου, που οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν, όχι μόνο αποτελεί απόλυτη ευθύνη της αλλά ταυτόχρονα δείχνει και μια έλλειψη προετοιμασίας για αυτό το ενδεχόμενο. Ένα ενδεχόμενο το οποίο είχε λίγο ώς πολύ προβλεφθεί από τους επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, όμως, καταδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη νέα κρίση περισσότερο με επικοινωνιακούς παρά με υγειονομικούς όρους. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανό το αφήγημα της σωστής αλλά και χρηστής διαχείρισης της πανδημίας. Ωστόσο, φαίνεται πλέον ότι ακόμα και για λόγους αυτοσυντήρησης οι αρμόδιοι επιστήμονες ανοίγουν τα στόματά τους και κάνουν προτάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα που ξεδιπλώθηκε το τελευταίο διάστημα.

“Άδειασμα”


Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το σπάσιμο της πολύμηνης σιωπής από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, ο οποίος έστειλε τα δικά του μηνύματα, «αδειάζοντας» επί της ουσίας το κυβερνητικό επιτελείο και τα όσα υποστηρίζει αυτή την περίοδο. Μιλώντας στο Open τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική, εκτίμησε ότι το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών και κάλεσε τους πολίτες να τρέξουν για εμβολιασμό.

Ωστόσο, με αιχμηρό τρόπο τόνισε ότι «καλό είναι η πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα», υποστηρίζοντας πως αν η χώρα δεν φτάσει σε υψηλό ποσοστό ανοσίας (60%), οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα και τότε τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.


Στις ίδιες δηλώσεις μάλιστα ο Σύψας, για το ζήτημα της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, έκανε λόγο για λάθος μήνυμα που έφτασε στους πολίτες καθώς, όπως είπε ο καθηγητής, η επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες. «Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σύψας.

Πιο πολύ “μαστίγιο”


Οι συνεπείς αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται για την τακτική «καρότο και μαστίγιο» της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες αναφορικά με τους ρυθμούς εμβολιασμού. Για την ώρα η κυβέρνηση μοιάζει να δίνει έμφαση στο «μαστίγιο» και λιγότερο βάρος στο «καρότο» όσον αφορά στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που προβάλλει η πανδημία και κυρίως πλέον η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.


Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ενοχοποίησης συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας ως υπεύθυνων για το νέο φούντωμα της πανδημίας. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μετά τους μη εμβολιασμένους, μπαίνουν εκ νέου οι νέοι και τα διάφορα «κορωνοπάρτι» που γίνονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Έτσι, αφενός, σε έκτακτες ανακοινώσεις προχώρησε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης, με τον Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ότι αποκλειστικά με καθήμενους θα λειτουργούν από την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης. Ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε μάλιστα πως όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.


«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει ως στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και, κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι» τόνισε ο Χαρδαλιάς. Για το ίδιο ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι τα μέτρα «κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, πολλά κρούσματα προέρχονταν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Είναι μία τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Όπως είδαμε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου στα 27 έτη».


Αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστήμονες και κυβέρνηση επεξεργάζονται μια νέα δέσμη μέτρων, που θυμίζει εν πολλοίς την κατάσταση προ δυο εβδομάδων. Και αυτό γιατί πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο η ολική επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη, ενώ για την αντιμετώπιση της νέας επιδημιολογικής εικόνας εξετάζεται η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης μόνο για τους εμβολιασμένους.

Ξορκίζουν νέο λοκντάουν


Το ερώτημα πλέον είναι αν η τακτική αυτή της κυβέρνησης θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Αν, δηλαδή, θα περιορίσει τη διασπορά του ιού και ταυτόχρονα θα πείσει περισσότερο κόσμο να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα ή αν η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και τα πράγματα θα σέρνονται μέχρις ότου, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει νέα, πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Αν και για την ώρα όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ξορκίζουν το ενδεχόμενο νέου λοκντάουν.

«Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της «Καθημερινής».


Ο Μητσοτάκης επεσήμανε πως «όταν πήραμε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού δεν είχαμε εμβόλια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε εμβόλια. Έχουμε την απάντηση. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να μην προστατευθούν οι ίδιοι, να μην προστατεύσουν τους οικείους τους και μέσα από τη συμπεριφορά τους να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ενός νέου κύματος».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι προβλέψεις των ειδικών (Θωμαΐδης, Σαρηγιάννης, Λινού, κ.ά.) για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι επαληθευτούν τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να αποφασίσει αν η χώρα θα κλείσει εκ νέου ή αν οι όποιοι περιορισμοί θα υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο. Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περιορισμούς στην κυκλοφορία, πέραν των όποιων μέτρων έχουν ληφθεί σχετικά με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Αναδιοργάνωση


Πάντως, οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού δείχνουν ως άκαιρες, αυτή τη στιγμή, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη νέα διάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς, σε μια περίοδο που η πανδημία μοιάζει να ξαναφουντώνει, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μιλάει για κλείσιμο νοσοκομείων και μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Θα τον ξαναφτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας πως «η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ δυο ταχυτήτων. Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


«Θα γίνει μια αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη γιατί δεν μπορούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία να τα κάνουν όλα. Θα κάνουν ορισμένα βασικά καλά και μετά θα συνδέονται με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο για τα πιο εξειδικευμένα περιστατικά» εξήγησε ο Μητσοτάκης.


Μάλιστα ο πρωθυπουργός, ανήμερα της εκλογικής νίκης της Ν.Δ., παρέστη στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. «Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι παρά τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τους τελευταίους 18 μήνες, η κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τη δέσμευσή της να είναι κοντά στους πολίτες, ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, με έργα ουσίας και όχι επικοινωνίας» δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο έργο που παραδόθηκε ο πρωθυπουργός είπε πως «συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας στην κυβέρνησή μας. Και, πράγματι, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο συμβολική επίσκεψη από τη σημερινή: Εγκαινιάζουμε ένα πρότυπο πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, εδώ στο Κερατσίνι, που θα καλύψει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας από το Κερατσίνι, από τη Δραπετσώνα, από το Πέραμα».


Και πρόσθεσε πως «τελικά, θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε νικητές και από αυτήν την περιπέτεια, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ακόμα πιο συστηματικά με τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Δυο χρόνια “γαλάζιας” διακυβέρνησης με 193 νομοσχέδια

Κάτι λιγότερο από 200 νομοθετήματα έγιναν νόμοι του κράτους την πρώτη διετία της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Αυτό σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στη χθεσινή επέτειο της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019. Στη διετία αυτή «ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


«Η κυβέρνηση – τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις – δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες – όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός – θα ακολουθήσουν και άλλες» επισήμανε η Πελώνη για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της «γαλάζιας» διετίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας πως η κυβέρνηση «προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο».

Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κοινωνική πολιτική. «Για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων: Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%» τόνισε η Πελώνη.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο και διχάζει – Έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό και μάσκες (Video)

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που 25χρονος πυροβολεί εν ψυχρώ δυο νεαρούς έξω από μπαρ στη Χαλκιδική (Video)

Euro 2020: Ο συνωστισμός στο Λονδίνο θα φέρει έκρηξη κρουσμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:00