search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Δεν μπορούμε ούτε τα αυτονόητα…

05.08.2021 07:30
fotia-varimpompi-new-4

Τρεις περιοχές της χώρας κατακάηκαν από πυρκαγιές που υποτίθεται ότι είχαν ελεγχθεί: Ρόδος, Αιγιάλεια, Μεσσηνία.

Η Αττική κάηκε με 2 μποφόρ. Πυροσβεστικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην Αττική ανεφοδιάζονταν από τη Σκύρο λόγω του καύσωνα και της αδυναμίας τους να φορτώσουν νερό σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς.

«Τι ακούω, ότι τα πυροσβεστικά πάνε στη Σκύρο για να ανεφοδιαστούν; Θα τρελαθώ, δηλαδή τι είναι αυτά που ακούω, Παναγία μου! Εμείς καιγόμαστε ζωντανοί εδώ πέρα και περιμένουμε τα Canadair να πάνε στη Σκύρο και να ξαναγυρίσουν;». Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός δεν θα μπορούσε να είναι πιο γλαφυρός.

Ούτε φέτος το κράτος καταφέρνει να αντιμετωπίσει επιτυχώς το κύμα πυρκαγιών που εκδηλώθηκε εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων λίγων δεκαετιών.

Κι ας έλεγε ο πρωθυπουργός τον Μάιο, μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ότι φέτος έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ότι θα αποφευχθούν οι μεγάλες ζημιές, τουλάχιστον στην Αττική.

Με 2 μποφόρ οι κυβερνητικοί έλεγαν ότι οι άνεμοι βοηθούσαν την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Και ο Χρυσοχοΐδης βρήκε υποδειγματικές τις εκκενώσεις των οικισμών.

Για κάποιο λόγο στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ολόκληρη η κοινωνία, την ώρα που χάνει δάση και περιουσίες και ζει τον τρόμο, θα κάνει τη σύγκριση με το Μάτι και θα τους ευλογεί.

Κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά.

Η πολιτική είναι «φρέσκα κουλούρια» και τα παρελθόντα λάθη των αντιπάλων μιας κυβέρνησης δεν παραγράφουν τα δικά της. Όποιος θέλει να φέρει πραγματικό αποτέλεσμα – και όχι να κοροϊδεύει ότι όλα τα έκανε καλά – πρέπει να βλέπει τις τρύπες που μπορεί να καλύψει. Τα λάθη που μπορεί να διορθώσει.

Λίγες μέρες πριν από τις πυρκαγιές, πλήθος ρεπορτάζ αποκάλυπταν ότι τα σπασμένα κλαδιά και οι πεσμένοι κορμοί από την κακοκαιρία «Μήδεια» στα μέσα Φεβρουαρίου είτε είχαν μείνει εκεί όπου έπεσαν είτε είχαν στοιβαχθεί, είχαν ξεραθεί και σχημάτιζαν εύφλεκτα «βουνά» από δυνάμει «προσανάμματα».

Όποιος πέρασε πρόσφατα από τον Διόνυσο, από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και από πολλές άλλες περιοχές της Αττικής και της χώρας ολόκληρης θα έχει διαπιστώσει πόσες εστίες ολικής καταστροφής ήταν ενεργές.

Με το πέρασμα του χρόνου οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν μόνο προς το χειρότερο. «Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε σε αυτόν τον πλανήτη, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε χαοτικές συμπεριφορές, αγωνία και θλίψη από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν πάρουμε μέτρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες» προειδοποιεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα αυτονόητα…

Διαβάστε επίσης:

Σχοινοβατώντας προς το αύριο μετά την πανδημία

Η πολιτική προστασία δεν είναι επικοινωνία…

Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32