search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:36
MENU CLOSE

Chateau Margaux: Τα εμβληματικό οινοποιείο με το… ελληνικό «άγγιγμα»

23.08.2021 07:30
Chateau Margaux5
Chateau Margaux by GOC53

Είναι αλήθεια ότι το όνομα «Margaux» είναι συνυφασμένο με τη θηλυκότητα και τις όμορφες κοπέλες. Παλιότερα όταν ο Ζορζ Μπρασένς τραγουδούσε το τραγούδι «Brave Margaux», «Quand Margaux degrafait son corsage…», όλοι οι άντρες του χωριού σφύριζαν με σημασία.

Chateau Margaux

Η τοποθεσία ήταν γνωστή από τον 12ο αιώνα. Αρχικά η τοποθεσία ονομαζόταν «La Mothe» λόγω του ελαφρά υπερυψωμένου οχυρού. Επίσης το κρασί με τα ονόματα «Margou» αλλά και «Margous» ήταν ήδη γνωστά από τον 15ο αιώνα. Όμως η άφιξη και η εγκατάσταση της οικογένειας Λεστονάκ, έμελλε να βάλει το όμορφο χτήμα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Έτσι, στα 1570, ο Πιερ ντε Λεστονάκ, επέκτεινε το κτήμα και έδωσε χώρο στην αμπελουργία. Έτσι, η γενεαλογία ξεκινά από τους Λεστονάκ, και συνεχίζεται από αυτούς, αλλά σχεδόν πάντα από τη θηλυκή πλευρά, περιλαμβάνοντας ιδιοκτήτες Ντ΄ Ολέντ, Φυμέλ, Ντ’ Αρζικούρ, και έναν γάμο to 1654, με την οικογένεια Ποντάκ, που δημιουργούσε το κρασί «Chateau Haut-Brion», και η οποία συνετέλεσε ώστε το «Chateau Margaux» να περιληφθεί τελικά στα 4 καλύτερα κρασιά της εποχής.

Photo: chateau-margaux.com

Τον 18ο αιώνα, το κτήμα εκτεινόταν σε 265 εκτάρια, ενώ το 1/3 ήταν αφιερωμένο στην αμπελουργία, κάτι που για τους ειδικούς αποτελεί ιδανική ποσόστωση.

Το 1771, ήταν το πρώτο «κλαρέ» («claret») που δημοπρατήθηκε στον οίκο Christies. Ο όρος κλάρετ, ήταν δοσμένος από τους Άγγλους, που έτσι αποκαλούσαν τα σκουρόχρωμα κρασιά του Μεντόκ και της ευρύτερης περιοχής του Μπορντώ. Η ποιότητα των κρασιών της περιοχής ήταν τόσο σταθερή, ώστε οι Άγγλοι έμποροι αγόραζαν τις σοδειές εκ των προτέρων «en primeur». Το 1787, ο πρόεδρος της Αμερικής, Τόμας Τζέφερσον, επισκέφθηκε την περιοχή του Μπορντώ και σημείωσε το «Chateau Margaux», σαν ένα από τα 4 καλύτερα αμπέλια του κόσμου.

Γαλλική Επανάσταση

Στη Γαλλική Επανάσταση, το κτήμα απαλλοτριώθηκε και δόθηκε σε κάποιον πολίτη που το παραμέλησε. Τελικά σώθηκε από την Λορ ντε Φυμέλ, η οποία αναγκάστηκε και το πούλησε το 1802, στον Μαρκήσιο της Κολονίγια.

Το 1835, το κτήμα πουλήθηκε στον Αλεχάντρο Μαρία Αγκουάδο, Α΄ Μαρκήσιο του Μαρίσμας του Γουαδαλκιβίρ, έναν πάμπλουτο τραπεζίτη.

Chateau Margaux by Megan Lawrie Cole

Ο Ναπολέων ΙΙΙ, 1855

Το «Chateau Margaux», μπήκε στα 4 «premiers crus», το 1855, βάσει της οινικής κατάταξης που εισήγαγε ο αυτοκράτορας Ναπολέων ΙΙΙ, για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

20ός Αιώνας

Από το 1925 έως το 1949, το κτήμα πέρασε στη οικογένεια των εμπόρων κρασιού, από το Μπορντώ, Φερνάντ και Πιερ Ζινεστέ. Ο γιος Πιερ Ζινεστέ, το 1965, άρχισε μια πολιτική πώλησης των νέων σοδειών σε καλά κρασιά, και συνέχισε την πώληση δεύτερων κρασιών, «νοθεύοντας» την ποιότητα του «Chateau Margaux».

Chateau Margaux by Megan Lawrie Cole

1977, Αντρέ Μεντζελόπουλος

Η κρίση του 1973, χτύπησε όλη την οινική παραγωγή του Μπορντώ, με αποτέλεσμα η οικογένεια Ζινεστέ, να ψάχνει αγοραστή για το «Chateau Margaux». Μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρθηκε, αλλά η πώληση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία ήταν παρακλάδι τηςCocaCola Company, και το «Chateau Margaux» γλύτωσε το όνειδος, με την έγκαιρη επέμβαση του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που χαρακτήρισε το κτήμα «εθνικό θησαυρό της Γαλλίας».

Chateau Margaux by Megan Lawrie Cole

Τότε εμφανίστηκε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, Αντρέ Μεντζελόπουλος, ο οποίος απέκτησε το κτήμα το 1976, και με την βοήθεια του μεγάλου οινολόγου, Εμίλ Πεϊνό, κατόρθωσε να επαναφέρει το κτήμα στο αρχικό του μεγαλείο. Μετά τον θάνατο του Μετζελόπουλου το 1980, ανέλαβε η κόρη του, Κορίν Μεντζελοπούλου Πετί, η οποία διαχειρίζεται πλέον το θρυλικό κτήμα και το προϊόν του.

Αντρέ και Κορίν Μεντζελοπούλου / Photo: chateau-margaux.com

Η οικογένεια Ανιέλι θέλησε να αποκτήσει την πλειονότητα των μετοχών το 1990, αλλά η Κορίν ανέκτησε τα ηνία το 2003, ενώ από το 2012 στο κτήμα «Chateau Margaux» ενεπλάκη και η κόρη της, Αλεξάνδρα Πετί Μεντζελόπουλος, η οποία στο μέλλον θα αναλάβει τα ηνία.

Έτσι, το «Chateau Margaux», βαθύ κόκκινο, αδιόρατα στυφό και ξερά γλυκό, σαν γυναικείο φιλί, απέκτησε ξανά το «γυναικείο άγγιγμα» που το έκανε εξ’ αρχής τόσο ξεχωριστό και τόσο φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξ΄ άλλου το αναφέρει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε στο μικρό του διήγημα «Thou Art the Man» του 1844, ενώ για χάρη του ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγκγουέϊ, ονόμασε Μαργκό, την εγγονή του.

Chateau Margaux 2005 by TheBusyBrain

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Μια ανυπολόγιστη ζημιά

Rihanna: Η φωνή, τα καλλυντικά, τα εσώρουχα και τα δισεκατομμύρια

Riva Yachts – Η ιστορία πίσω από τα κομψοτεχνήματα που σκίζουν τις θάλασσες (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24