search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:15
MENU CLOSE

Σε δημοπρασία κρασί παλαιωμένο στο… διάστημα

12.06.2021 07:00
Château_Pétrus

Τα εξεζητημένα γούστα περισσεύουν σ’ έναν κόσμο που φαίνεται να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα.

Εκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια καθημερινά όχι μόνο σε αγοραπωλησίες έργων τέχνης, αλλά και σε δημοπρασίες αντικειμένων που για κάποιο λόγο γίνονται συλλεκτικά ή μετατρέπονται σε αντικείμενα φετίχ ικανοποιώντας ποιος ξέρει ποια ανάγκη ή κρυφή επιθυμία του τελικού κατόχου τους.

Μπορντό από το διάστημα

Έτσι, τις προσεχείς ημέρες ένα μπουκάλι κρασί Petrus Pomerol, του 2000 μΧ., ένα καλό κόκκινο κρασί Μπορντό, φτιαγμένο από σταφύλια της ποικιλίας Merlot, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christies. Υπό κανονικές συνθήκες ένα τέτοιο μπουκάλι κρασί θα είχε μια τιμή γύρω στις 4.500 ευρώ. Όμως το μπουκάλι για το οποίο μιλάμε, έχει την ιδιαιτερότητα να έχει περάσει 14 ολόκληρους μήνες στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τη Γη, καθώς είχε συμπεριληφθεί σε μια ιδιωτική έρευνα για το πώς αντιδρούν τα τρόφιμα και τα ποτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Η εταιρεία Space Cargo Unlimited, έστειλε 12 φιάλες αυτού του κρασιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), τον Νοέμβριο του 2019. Έτσι, μετά από 400 ημέρες στο διάστημα, και αφού διάνυσε 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, το φορτίο επέστρεψε στη Γη τον Ιανουάριο του 2021.

Ο οίκος Christies, ανακοίνωσε ότι η διάθεση θα γίνει μέσω του ιδιωτικού δικτύου πωλήσεων, και υπολογίζει ότι η τιμή αυτής της φιάλης μπορεί άνετα να φθάσει τις 850.000 ευρώ. Ο Τιμ Τρίπτρι, ειδικός οινολόγος που εργάζεται στον οίκο Christies, δήλωσε ότι ο αγοραστής αυτού του μπουκαλιού, θα μπορεί να αγοράσει και ένα κανονικό μπουκάλι Petrus του 2000, ώστε να μπορέσει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Κιβώτιο έργο τέχνης

Στη δημοπρασία ο οίκος Christies θα παρουσιάσει ένα ειδικό κιβώτιο το οποίο θα περιέχει δύο φιάλες, μια φιάλη Petrus 2000, και την επίμαχη φιάλη που ωρίμασε 14 μήνες στο διάστημα. Το κιβώτιο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, και κατασκευάστηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήρι ειδών πολυτελείας «Les Ateliers Victor – Paris – New York», που εδρεύει στο Παρίσι. Ο πρόεδρος του εργαστηρίου Μπενουά Μινιού, αποκάλυψε ότι το πολυτελές κιβώτιο είναι αποτέλεσμα 900 ωρών εργασίας.

Στέκεται όρθιο σαν βαλίτσα και περιέχει μια θυρίδα που κρύβει τα δύο μπουκάλια πίσω από μια αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος με όλους τους πλανήτες φτιαγμένους από ημιπολύτιμους λίθους, εμπνευσμένη από τον Ιούλιο Βερν. Για να ανοίξει η μυστική θυρίδα πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες. Το πολυτελές κιβώτιο περιέχει επίσης μια κρυστάλλινη καράφα, κρυστάλλινα ποτήρια κρασιού, και ένα ανοιχτήρι φτιαγμένο από μετεωρίτη που βρέθηκε στον Βόρειο Πόλο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Επιστήμονες ανέλυσαν το κρασί, και μερικοί από τους πλέον διάσημους γευσιγνώστες του κόσμου είχαν την τύχη να δοκιμάσουν το απρόσμενο αυτό δώρο του Διονύσου, στο τμήμα οινολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό. Η δημοσιογράφος και γευσιγνώστρια Τζέιν Άστον, συγγραφέας του «Inside Bordeaux», πανευτυχής για την ευκαιρία, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο, πάντως ήταν σίγουρα κάτι το διαφορετικό. Έχω την εντύπωση ότι η ωρίμανση στο διάστημα ανέδειξε περισσότερο τα αιθέρια και καπνιστά αρώματα του κρασιού».

Κρασί με βαρύ όνομα

Το κρασί Petrus, έχει βαρύ όνομα, αφού πήρε χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι, το 1878, ενώ η οικογένεια Αρνώ που το παρήγαγε αρχικά, άρχισε να πουλάει τις μετοχές της το 1917, στη Δημοτική Εταιρεία του Chateau Petrus, από την οποία αγόρασε σταδιακά τις μετοχές η χήρα μαντάμ Εντμόν Λουμπά, η οποία το 1938, είχε προσφέρει στον δήμαρχο του Λονδίνου δύο φιάλες «μάγκνουμ», δώρο για τον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το Petrus, απέκτησε μεγάλη διεθνή φήμη μετά την εξαιρετική σοδειά του 1945 όταν άρχισε και η ανάμειξη της οικογένειας του εμπόρου κρασιών Ζαν Πιερ Μουγίξ, ενώ στις ΗΠΑ διαδόθηκε τη δεκαετία του 1960, από τον Ενρί Σουλέ, ιδιοκτήτη του πολυτελούς εστιατορίου Le Pavillon στη Νέα Υόρκη. Ο Αλέξης Λίχιν, Ρώσος συγγραφέας και επιχειρηματίας με εξειδίκευση το κρασί, επέμενε ότι το Petrus έγινε διάσημο την εποχή που ο Αριστοτέλης Ωνάσης καθόταν στο συνηθισμένο του γωνιακό τραπέζι του Le Pavillon, και άνοιγε μπουκάλια του εξαιρετικού αυτού κρασιού.

Σε ένα ακριβό εστιατόριο της Ευρώπης ένα μπουκάλι Petrus στοιχίζει άνετα 20.000 ευρώ, ενώ στον Ρώσο «μεγιστάνα» που το παράγγειλε σε εστιατόριο της Κουρσεβέλ και το ανακάτεψε στο ποτήρι του με Sprite, στοίχισε την αιώνια καταφρόνια.

Photos: Christie’s / Main photo: Wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:14