search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:52
MENU CLOSE

Μετέωρα: «Πόρτα» για την κούκλα «Αμάλ» σύμβολο των προσφύγων

25.08.2021 19:48
koukla_Amal-new

Αμάλ σημαίνει Ελπίδα. Και αυτήν την Ελπίδα ούτε συμβολικά δεν κράτησαν ζωντανή κάποιοι, για τα προσφυγόπουλα όλου του κόσμου.


Απίστευτο και συμβαίνει στην Ελλάδα του 2021. Στα Μετέωρα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο απαγόρευσαν τη διέλευση της κούκλας παγκόσμιο σύμβολο των προσφύγων, την Αμάλ, επειδή είναι Μουσουλμάνα και τα Μετέωρα είναι θρησκευτικός προορισμός.

Δεν είπε κανείς ότι θα περάσουν πρόσφυγες από τα μέρη τους. Δεν είπε κανείς ότι θα εγκατασταθούν πρόσφυγες στα γήπεδα και τα χωράφια τους. Απλά τους ζήτησαν να διέλθει μια κούκλα 3,5 μέτρων συμβολικά από τους δρόμους της πόλης. Θα πει κάποιος «δεν πειράζει. Υπάρχουν άλλες 69 πόλεις της Ευρώπης που θα περάσει η Αμάλ σαν σύμβολο του ανθρωπισμού και του δράματος που ζουν τα μικρά προσφυγόπουλα.»


Η Μικρή Αμάλ, είναι μια τεράστια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, που ταξιδεύει στην Ευρώπη αντιπροσωπεύοντας εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από τα οποία χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Συμβολικά αντιπροσωπεύει ένα 9χρονο κοριτσάκι. Μια προσφυγοπούλα που αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί. Θα ταξιδέψει 8.000 χιλιόμετρα και θα έχει ένα και μόνο σύνθημα προς όλους: «Μην μας ξεχνάτε»

Στις 10 Αυγούστου η 9χρονη Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία και ταξιδεύει ασταμάτητα αναζητώντας τη μητέρα της αλλά και μια νέα φιλόξενη πατρίδα, βρέθηκε στη Χίο που αποτελεί την πρώτη της στάση σε ελληνικό έδαφος. Εκεί κανείς δεν βγήκε να πει ότι επειδή είναι μουσουλμάνα δεν τη δεχόμαστε. Και προσέξτε μιλάμε για μια συμβολική κίνηση όχι για πραγματικότητα.

Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ Πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.


Οι «φωνές», οι οποίες αντιδρούν, κάνουν λόγο για «μουσουλμάνα κούκλα» και για «ισλαμικό ομοίωμα». Η αρχική αντίδραση της τοπικής αρχής ήταν ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη αίτηση από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις, επανέλαβε την αρχική τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Συγκεκριμένα ο κ. Αλέκος είχε δηλώσει: «Ανησύχησα όταν έμαθα από τα τοπικά μέσα για τον ερχομό της Αμάλ, γιατί ένα ομοίωμα μουσουλμάνας κόρης έρχεται στην περιοχή μας. Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα».Ενώ πρόσθεσε πως: «Ο δήμαρχος πρέπει να προσέχει την υγεία των δημοτών του και η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση». Ξεκάθαρος ήταν όμως ο κ. Αλέκος στο ότι «ο ίδιος, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και η πολίτες της Καλαμπάκας δεν είναι ρατσιστές και μισαλλόδοξοι όπως χαρακτηρίστηκαν από μέσα ενημέρωσης και τοπικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες όταν πήρε δημοσιότητα το θέμα».


Ανάλογη ήταν και η επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου προς τον δήμαρχο Μετεώρων. Στην επιστολή αναφέρεται πως: «Δεν επιτρέπουμε την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση ανάλογων δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, αλλά και σε κάθε άλλο περιβάλλοντα θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Σταγών και Μετεώρων, καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ανάλογες δραστηριότητες, άλλωστε, δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού και μάλιστα, την στιγμή κατά την οποίαν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες, τελευταίως δε, δεν επιτράπηκε σε όλη την χώρα η λιτάνευση της αγίας εικόνος της Παναγίας μας!».


Κάποιοι άλλοι το πάνε ακόμη παραπέρα. Μιλούν για δούρειο ίππο των διαφόρων ΜΚΟ. Χωρίς φυσικά να έχουν κάποιο στοιχείο περισσότερο. Απλά θεωρίες συνωμοσίας, που τόσο αρέσουν στον μέσο Έλληνα. Για παράδειγμα ο σύλλογος «Μετεώρων Λιθόπολις» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η “προσφυγοπούλα”, που όπου να΄ ναι καταφθάνει, είναι ένα διεθνές project κάποιων καλοπληρωμένων ΜΚΟ, υποστηριζόμενο από προοδευτικούς, υποτίθεται, τοπικούς άρχοντες, μια πλειάδα συστημικών ΜΜΕ, “χριστιανικών” προτεσταντικών κοινοτήτων και βέβαια αρκετών οργανώσεων για την προάσπιση -με το αζημίωτο, πάντοτε- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τι να απαντήσει κάποιος πάνω σε αυτό. Τι;


Ο πρόσφυγας δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρησκεία. Ο πρόσφυγας είναι ο άνθρωπος που έχει ξεσπιτωθεί και έχει την ανάγκη μας. Κάποτε ήμασταν και εμείς πρόσφυγες. Πριν από 99 χρόνια ακριβώς. Πριν λίγες ημέρες και πάλι πολλοί από εμάς ένιωσαν ξανά πρόσφυγες όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φορώντας ότι έχουν αφού η πυρκαγιά τους κυνηγούσε.
Δυστυχώς η μνήμη έχει κοντά πόδια.

(Δείτε το βίντεο από το 1.41.40 και μετά)

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νοσηλεύονται παιδιά και βρέφη

Κορωνοϊός: 3.273 νέα κρούσματα, 42 θάνατοι και 332 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Αναστολή αδειών όλων των εργαζομένων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, δομές ΠΦΥ από 1η Σεπτεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:52