search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:11
MENU CLOSE

Από την Κω, στη Γερμανία: Η ιστορία του τραγικού πατέρα που έκανε το γύρο του κόσμου

09.09.2015 08:42
Από τη Μόρια στο γήπεδο με τον Αιολικό - Φράνσις Κολόμπο ο πρώτος πρόσφυγας με δελτίο ποδοσφαιριστή (Photo/Video)  - Media

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Κω, ο πατέρας αγκαλιάζει τα παιδιά του που βγήκαν σώα στη στεριά, η βάρκα τους βούλιαξε.

 

16 Αυγούστου ξημερώματα. Οι παραλίες της Κω γεμίζουν μαζικά από βάρκες και πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες. Κάτοικοι, εθελοντές, άνδρες του λιμενικού, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο, περιμένουν άλλοι για να βοηθήσουν άλλοι για να καταγράψουν το γεγονός.

Μέσα σε ένα φουσκωτό σκάφος, για 4 άτομα που ξεκίνησε από τα απέναντι παράλια από την Αλικαρνασσό, βρίσκεται η οικογένεια του Σύριου Laith Majid. Το κοριτσάκι του, ο γιός του και η γυναίκα του. Μαζί του έχουν στοιβαχτεί άλλοι 8 άνθρωποι. Λίγο πριν φτάσουν στη στεριά το φουσκωτό έχει χάσει τον αέρα και μπάζει από παντού νερά.

Κινδυνεύουν να πνιγούν όλοι. Βλέπουν τη στεριά τόσο κοντά, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κύματα. Ο Laith προσπαθεί να δώσει κουράγιο στη γυναίκα του αλλά τα κύματα τον πνίγουν, κάποια στιγμή του γλιστράει από το χέρι η μικρή του κόρη. Βλέπει τον γιο του λίγα μέτρα πιο μακριά να τον κουκουλώνουν τα κύματα. Ο Laith χάνει τις δυνάμεις του και αποφασίζει να αφεθεί στη μοίρα του.

Και τότε πατάει στον βυθό. Είχε φτάσει κοντά στην παραλία και πατούσε. Με κόπο βγήκε έξω και άρχισε να φωνάζει τα ονόματα των παιδιών και της γυναίκας του. Βγαίνει έξω βρεγμένος και αρχίζει να ουρλιάζει το όνομα της γυναίκας του Neda, και το όνομα του 9χρονου γιου του, Taha, και της επτάχρονης κόρης του Nour.

Εκεί βρισκόταν και ο φωτορεπόρτερ Daniel Etter. Κρέμασε την κάμερα στο λαιμό του και βοήθησε τον πατέρα να βγει στην ακτή. Και σαν από θαύμα άκουσε από δίπλα παιδικά κλάματα. Ήταν τα παιδιά του που και εκείνα σώθηκαν. Ο Laith έσπευσε και τα αγκάλιασε. Ο Daniel δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, σήκωσε την κάμερα και κατέγραψε με ένα «κλικ» την συγκλονιστικά ανθρώπινη σκηνή.

Σήμερα ο Laith έφτασε επιτέλους στη Γερμανία, μαζί με την οικογένεια του. Ζει στο Βερολίνο ασφαλής, σε έναν καταυλισμό για πρόσφυγες, μακριά από βόμβες και πολέμους.

Διέσχισε όλη τη Συρία, κινδύνεψε στο Αιγαίο, πέρασε από τα σύνορα και έφτασε στην Ουγγαρία, κρύφθηκε, κυνηγήθηκε από πολλούς μα πάντα κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά τα παιδιά του. Η φωτογραφία που συγκλόνισε είχε ένα αίσιο τέλος.

 

Η οικογένεια του Laith, ακολούθησε με το φουσκωτό την ίδια διαδρομή που θα ακολουθούσε ο μικρός Aylan Kurdi…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:11