search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:16
MENU CLOSE

Η ανύπαρκτη ψηφιακή τηλεόραση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2193
2-9-2021
03.09.2021 11:21
ΕΡΤ: Έγκριση για τέσσερις εκπομπές!  - Media

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης, με την οποία μετακινούνται οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπει η ελεύθερη τηλεόραση και η ΕΡΤ από το φάσμα συχνοτήτων στα UHF.

Το φάσμα των 700ΜΗz, των συχνοτήτων δηλαδή στα UHF, στις οποίες εκπέμπει η ελεύθερη τηλεόραση αναμένεται να δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα.

Με την ψηφιακή μετάβαση όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταφερθούν στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες, συχνότητες εκπομπής, βάση του νέου χάρτη συχνοτήτων που έχει καταρτίσει η πολιτεία, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για το δίκτυο 5G.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση σε Αττική, Εύβοια και Αρκαδία και στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η μετατροπή της τηλεόρασης ελεύθερης λήψης σε ψηφιακή. Η τηλεόραση θα έχει πλέον λιγότερες συχνότητες. Επομένως, δεν θα χωράνε όλα τα κανάλια.

Πάντως, σε όλη την Ευρώπη η ελεύθερη τηλεόραση έχει περάσει στο DVB-T2 και σε μεταδόσεις 4Κ, ωστόσο στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των καναλιών συνεχίζουν την τηλεοπτική εκπομπή σε τυπική ευκρίνεια (SD) και εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια (HD) μόνο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Μάλιστα, αρκετά είναι τα κανάλια – τα οποία πληρώνουν εξαιρετικά υψηλά ενοίκια στην Digea – που διαμαρτύρονται για την κακή ψηφιακή εικόνα τους.

Δυστυχώς, η ψηφιακή μετάβαση στη χώρα μας έχει αρκετά «μελανά σημεία». Οι αποτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη, όπως το 2012 με τον πρώτο χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων, το «λουκέτο» στην ΕΡΤ το 2013, την παράδοση του συνόλου του τηλεοπτικού φάσματος στην Digea το 2014 κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη, υπάρχουν περιοχές που εξακολουθούν να μην έχουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιφέρεια και όχι τόσο στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικά, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης η ΕΡΤ δεν έχει σήμα, ενώ στις Κυκλάδες παρεμβάλλεται το σήμα υψηλής ευκρίνειας των μεγάλων καναλιών της Digea από τα Δωδεκάνησα.

Πάντως, από το 2009 μέχρι και σήμερα η ψηφιακή τηλεόραση εκπέμπει κανονικά στις πολύ μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, εκεί όπου υπάρχει και μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό.

Εδώ και χρόνια, κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν λόγο για ρύθμιση του ψηφιακού τοπίου, ωστόσο απλώς ακολούθησαν τις προτάσεις του παρόχου δικτύου (Digea).

Σύμφωνα με αυτές, χρειάζονταν περίπου 1.000 πομποί και αναμεταδότες σε όλη τη χώρα για την κάλυψη της επικράτειας.

Υπήρξε και μια πρόταση για ψηφιακή μετάδοση σήματος μέσω δορυφόρου σε μικρούς αναμεταδότες σε όλη τη χώρα, σε κοινά πάρκα κεραιών ΕΡΤ – Digea, η οποία όμως δεν εξετάστηκε ποτέ από καμιά κυβέρνηση.

Τελικά, αποφασίστηκε να εγκατασταθούν 169 κέντρα εκπομπής, τα οποία θα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 65% της χώρας και το 95% του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Ντοκουμέντο: Ο Θεοδωράκης τραγουδά ντουέτο με τον Καζαντζίδη (Video)

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης γνώρισε τη… «βλάχα» Μέριλιν

The Grateful Dead Marijuana – Ένα στέκι με ψυχεδελικές αναφορές (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:16