search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:31
MENU CLOSE

Ερντογάν κατά Ελλάδας για μαξιμαλιστικές πολιτικές – Επίθεση Ακάρ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

09.09.2021 19:26
erdogan

Νέα πρόκληση για την Ελλάδα οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα σε συμπόσιο με θέμα «Η Θάλασσα των νήσων και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα». Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια. 

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, μίλησε για τα δικαιώματα της χώρας του στο Αιγαίο αλλά και γενικότερα στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορώντας ειδικά την Ευρώπη πως «δεν πήρε μαθήματα από την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επισης την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές πολιτικές» και σημείωσε πως η Άγκυρα ζητεί από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έκανε λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

«Mέχρι και τώρα προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι «υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας, τα οποία προκύπτουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, δεν παραλείψαμε να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία».

«Από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, ζητούμε να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω πως με την Ελλάδα θα βρούμε τον δρόμο επίλυσης των ζητημάτων που θα βασίζονται στη συνεργασία, στο δίκαιο, στην καλή γειτονία, στη δικαιοσύνη» συνέχισε.

«Η Ευρώπη δεν έμαθε το μάθημά της»

Μέσω του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα και για το μεταναστευτικό, με ειδικό αποδέκτη την Ευρώπη.

«Αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και τραγουδιούνται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί. Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο και τις σφαγές στη Συρία που κράτησαν περίπου 11 χρόνια έχασαν τη ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος», επισήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε στο μωρό Αϊλάν, το σώμα του οποίου «ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια και έχει μείνει χαραγμένο στις αναμνήσεις μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο».

«Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή. Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους. Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία», ανέφερε.

Πρόκληση και από Ακάρ

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί», υποστήριξε ο Ακάρ, διαμηνύοντας ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Παρόλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί -μεταμορφωμένοι σε πρόβατα- εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα» είπε ο Ακάρ, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και της κατεχόμενης Κύπρου. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX».

Για την επέκταση στα 12 ν.μ.

Παράλληλα, ο Ακάρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων. Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».

Επίσης, υποστήριξε ότι ο εναέριος χώρος και το FIR πάνω από το Αιγαίο προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια. Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα. Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα. Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο «Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης». Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό της Ελλάδας ο Ακάρ είπε: «Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης». Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της».

«Επεκτατικές αξιώσεις από την Ελλάδα»

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια κυριαρχία 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κύπρο για παράνομες ενέργειες και ότι αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής πλευράς. «Η Τουρκία είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου και να ενεργήσουν ανάλογα. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, στοχεύει να επωφελείται από πόρους όπως το φυσικό αέριο και την αλιεία, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με άλλα παράχθια κράτη και εφαρμόζοντας πρακτικές, προσπαθώντας με τετελεσμένα να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Εμείς επιμένουμε στην προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δραστηριότητές μας στις περιοχές εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Ένας τραυματίας

Τσιτσιπάς: Κάνει τον απολογισμό του στις Αζόρες

Κηφισιά: Η οδός Ιλισίων θα μετονομαστεί σε «Μίκης Θεοδωράκης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:31