search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:48
MENU CLOSE

Το αντιλαϊκό πρόσημο της ανάπτυξης

11.09.2021 07:00
christidis_new

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησής του. Άλλωστε στη ΔΕΘ όλες οι κυβερνήσεις έβρισκαν τον κατάλληλο χρόνο για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, βαφτισμένους ως “φιλολαϊκή” πολιτική.

Σεπτέμβρης του 2014, στη ΔΕΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, υποσχόταν πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Σαν κυβέρνηση έφερε και ψήφισε το 3ο μνημόνιο, ενίσχυσε τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, έβαλε πρόσθετα εμπόδια στη δράση των σωματείων, συνέχισε το αίσχος των 534€ κατώτατου μισθού.

Σεπτέμβρης του 2018: Η ΝΔ ως αντιπολίτευση, υποσχόταν πως θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, πως θα ενισχυθεί το εισόδημα για όλους. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε νόμο του κράτους, το 10ωρο, την απλήρωτη εργασία. Ενίσχυσε το νομικό οπλοστάσιο με στόχο το χτύπημα στη λειτουργία των συνδικάτων, δηλαδή στη δυνατότητα της οργάνωσης των εργαζόμενων. Διαμόρφωσε, πατώντας στους νόμους των προηγούμενων, το έδαφος πάνω στο οποίο θα έρθει να “κουμπώσει” το Ταμείο Ανάκαμψης, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ‘22-25, τα οποία θα γεμίσουν τις τσέπες των καπιταλιστών, θα δώσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Επέκτεινε το νόμο Κατρούγκαλου, κάνοντας την Ασφάλιση υπόθεση τζογαρίσματος.

Αποδεικνύεται ότι κάθε κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά από κει που την άφησε η προηγούμενη. Αυτό δείχνουν, άλλωστε, και οι μποναμάδες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που περιλαμβάνουν μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και αύξηση φόρων για τον λαό. Τα πακέτα δισ. για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα πληρώνονται από το λαό, με τον ίδιο να σηκώνει πάνω από το 95% του βάρους των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Η σχετική ανάκαμψη της οικονομίας προβάλλεται ως το «σημείο καμπής», για να απολαύσουν τάχα οι εργαζόμενοι ορισμένα μέτρα ανακούφισης, όπως τους υπόσχονται ενόψει ΔΕΘ. Όμως, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της προσμονής και των κάλπικων προσδοκιών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα διαφημίζει στη Θεσσαλονίκη τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εργαζόμενοι μετά βίας τα φέρνουν βόλτα από την καθήλωση των μισθών πείνας, τη συνέχιση της φοροληστείας, την ακρίβεια που χτυπάει «κόκκινο» και ρημάζει το λαϊκό εισόδημα.

Οι στάχτες της Εύβοιας, της Αττικής και τόσων άλλων περιοχών στη χώρα μας, η κατάσταση με τα νοσοκομεία και τη διαχείριση της πανδημίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά, με τραγικές συνέπειες, το αντιλαϊκό πρόσημο αυτής της ανάπτυξης, της λογικής κόστους – οφέλους.

Η πείρα του τελευταίου διαστήματος ανέδειξε ακόμα πιο καθαρά ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”. Βήμα κλιμάκωσης σε αυτή την κατεύθυνση είναι η συγκέντρωση των σωματείων στην ΧΑΝΘ στις 11 Σεπτέμβρη. Η ελπίδα βρίσκεται εδώ, στη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων στα σωματεία τους, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών στους φορείς και τους συλλόγους τους, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματά τους, οι κατευθύνσεις της ΕΕ!

Διεκδικώντας την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της τελευταίας δεκαετίας, ταυτόχρονα με την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με ποιοτική πρόσβαση σε μονάδες πρόληψης, σχολεία με ολιγομελή τμήματα, ολοκληρωμένη αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων και των δασικών εκτάσεων.

Το μόνο εμπόδιο στην ολόπλευρη ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων είναι η λειτουργία της οικονομίας, ολόκληρης της κοινωνίας, με μοναδικό κριτήριο να κερδίζουν όλο και περισσότερο μια χούφτα παράσιτα.

Το πραγματικά νέο σήμερα είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Το πραγματικά προοδευτικό είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της περιοχής μας και όλης της χώρας για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

*Ο Θανάσης Χρηστίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Κίνημα Αλλαγής: Ο Λαός ξανά στην εξουσία

Οι προκλήσεις για την Ελλάδα από την κρίση στο Αφγανιστάν

Κάτω βόλτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34