search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:15
MENU CLOSE

Κάτω βόλτα

06.09.2021 10:42
mitsotakis_new

Άλλο ένα εκρηκτικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αυτό της ακρίβειας λόγω ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με τα ρεπορτάζ να πληροφορούν ότι εξετάζει μέτρα αντιμετώπισης καθώς και ελαφρύνσεις για τις πιο αδύναμες εισοδηματικά κατηγορίες φορολογουμένων.

Μένει να φανεί, στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αν και σε τι βαθμό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είναι ωστόσο ένα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε ένα βουνό από προβλήματα που καλείται από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και με το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα να έχει βαρύνει απέναντί της από τις πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά και με τον πρόσφατο αποτυχημένο ανασχηματισμό.

Πλέον αρχίζει και εδραιώνεται ευρύτερα η πεποίθηση ότι η περίοδος χάριτος που εξασφάλιζε μέχρι στιγμής το όποιο «πολιτικό κεφάλαιο» του Μητσοτάκη, είναι παρελθόν. Άρα στο εξής δεν αρκεί η επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων, θα χρειαστεί πραγματική και σε βάθος προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανάταξη του κλίματος ή έστω για να είναι η φθορά ελεγχόμενη και σταδιακή και όχι γρήγορη ή απότομη.

Από την αρχή της χρονιάς πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να μετράει λάθη και σωρεύει δυσαρέσκεια («Μήδεια», υπόθεση Λιγνάδη, Μενδώνη, νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και στη συνέχεια ο αποκλεισμός 40.000 υποψηφίων από τα ΑΕΙ, η ιστορία της Νέας Σμύρνης την Άνοιξη, η διαχείριση της πανδημίας από τη φάση του εμβολιασμού και έπειτα). Μια πρόσκαιρη ανάσα δόθηκε στην κυβέρνηση μετά την άρση του λοκντάουν στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου που όμως επενδύθηκε με υπεραισιόδοξες προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα τόσο ως προς την οικονομία όσο και ως προς την πανδημία.

Κοινώς, δεν υπήρχε κανένας λόγος επανάπαυσης βασιζόμενης στις «επιτυχίες» του 2020 που ο πρωθυπουργός μας θύμιζε στα διαγγέλματά του, ως αποδείξεις ικανότητας διαχείρισης, ακόμη και τον Αύγουστο εν μέσω πολυήμερων πυρκαγιών που κατάκαψαν Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. Η διαχείριση του Έβρου, το πρώτο λοκντάουν και η αποτροπή θερμού στο Αιγαίο (με ό,τι ψιλά γράμματα και παραχωρήσεις μπορεί να κερδήθηκε) έχουν εξανεμιστεί προ πολλού και θα  έπρεπε να είναι αντιληπτό η ικανότητα διαχείρισης πρέπει να επαληθεύεται διαρκώς, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος τα προηγούμενα να θεωρηθούν «τύχη» και όχι αποτέλεσμα προνοητικής διακυβέρνησης.

Πλέον η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα στοιχήματα που αφορούν την διαχείριση της πανδημίας και τις επιπτώσεις αυτής της διαχείρισης στην οικονομία: την επαναλειτουργία των σχολείων που πλέον κρίνεται απαραίτητη αλλά δεν φαίνεται η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί τους μεγαλύτερους δυνατούς όρους ασφάλειας. Το όπως-όπως άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και «φρακαρίσματος» των εμβολιασμών– κυρίως λόγω «αρνητών» που θεωρείται ότι παρασύρουν και πολλούς από τους «διστακτικούς» – δεν προμηνύει θετική εξέλιξη, αντιθέτως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το 4οκύμα που θα είναι «πανδημία» των ανεμβολίαστων, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

Την ίδια ώρα η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους όσον αφορά την συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και το «μαχαίρι» στις επιδοτήσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον πρόθεση είναι η οικονομία να μην ξανακλείσει, άπαξ και υπάρχει πλέον τρόπος προστασίας από την πανδημία (εμβόλιο) δημιουργούν μια σειρά πονοκεφάλους για την κυβέρνηση, στο βαθμό που διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που όσο αφήνει να εξελίσσεται, δύσκολα μαζεύεται στη συνέχεια. Με αποτέλεσμα μικροπολιτικά «μπαλώματα» και λύσεις του ποδαριού όπως η τοποθέτηση Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας που στόχο έχει μεταξύ άλλων το κλείσιμο του ματιού στο ακροδεξιάς κοπής αντιεμβολιαστικό κοινό, την ώρα που θα εφαρμόζει υποχρεωτικότητα…

Πιθανόν λοιπόν ο Σεπτέμβριος να κρίνει την ταχύτητα της κυβερνητικής φθοράς από εδώ και πέρα και εν γένει το πολιτικό κλίμα που κατ’ επέκταση θα ορίσει το πόσο κοντά ή όχι είναι η απόφαση για εκλογική διέξοδο.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά με τον ανασχηματισμό…

Μεγάλη ανατροπή επί θύραις

Το φιάσκο και η χαμένη ευκαιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:15